mel

Sve je spremno za 15. Nacionalni sajam pršuta

Autor/ica
Objavljeno: 14 listopada, 2020

Tradicionalni 15. Nacionalni Sajam pršuta koji se organizira u Sinju, ove godine umjesto u travnju održat će se ovog vikenda u listopadu.

Sajamska priredba održat će se u hotelu Alkar u petak 16. i subotu 17. listopada. I ove godine sajam se održava u organizaciji Poduzetničkog centra Sinj, suorganizaciji Grada Sinja i Splitsko-dalmatinske županije. Pokrovitelji sajma su Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo turizma i sporta, Ministarstvo regionalnog razvoja.

Najavljujući ovu zanimljivu manifestaciju, direktorica PC Sinj Ana Barać kazala je kako sukladno situaciji koja je aktualna u svezi COVID-a 19, Nacionalni sajam pršuta koji je bio odgođen u travnju, dobio je ovaj novi termin. Cijela manifestacija realizirat će se u suradnji i s preporukom struke – Stožera civilne zaštite Grada Sinja, Splitsko-dalmatinske županije i Zavoda za javno zdravstvo.

‘Moramo poštovati sve propisane mjere kako bi uspješno mogli i pod tim uvjetima organizirati ovu manifestaciju. Sukladno tome, broj izlagača u odnosu na prošlu godinu smanjit će se za 50 posto. Imali smo proteklih godina 70-ak izlagača, a sada će ih biti oko 35. Za posjetitelje ćemo pripremiti jedan ulaz i prostor za izlaz, kao i sva dezinfekcijska sredstva te maske za one koji ih neće donijeti sa sobom. Vjerujem kako ćemo se svi pridržavati ovih mjera i organizatori, izlagači i posjetitelji sve u cilju uspjeha sajma u ovakvim okolnostima’, kazala je Barać.

Kada je u pitanju sama izložba, Barać je istaknula kako će ocjenjivanje kvalitete i specifičnosti pršuta pojedinih proizvođača biti dan prije samog sajma, a kvalitetu će ocjenjivati komisija sastavljena od renomiranih stručnjaka i znanstvenika. Ocjenjivanje kvalitete pršuta kao i do sada bit će obavljeno temeljem Pravilnika o ocjenjivanju kvalitete pršuta.

‘Nacionalni sajam pršuta promovira tradicionalni način proizvodnje suhomesnatih proizvoda u suradnji s novim standardnima. zahvaljujući konstantnom angažmanu svih suradnika, institucija i struke, sve više poljoprivrednih gospodarstava na području zaleđa Splitsko – dalmatinske županije se počinje baviti uzgojem svinja i sušenjem trajnih suhomesnatih proizvoda, posebno pršuta, što u skoroj budućnosti može biti dobra osnova za pokretanje ozbiljnijeg gospodarstva i revitalizaciju života u ruralnom dijelu Splitsko – dalmatinske županije’, kazala je Ana Barać.

Izložbeni dio sajma je proširen pa se osim trajnih suhomesnatih proizvoda na sajmu ove godine izlaže i vrhunski sir, vina i maslinovo ulje te tradicionalni uporabni proizvodi koji se proizvode u ruralnom dijelu Dalmacije, Like i Slavonije. I ovaj sajam bit će mjesto za izlagače autohtonih suvenira, ali i prezentacije proizvoda i rukotvorina koji su u zemane bili neizostavna svakodnevica u svim obiteljima.

Svečano otvaranje sajma bit će u petak, 16. listopada u 11,30 sati, a za posjetitelje bit će otvoren u petak od 9,30 do 17 sati te u subotu od 9 do 14,30 sati.

ferata@ferata.hr
0997370409