ALKARIC

Svečano otvoren 16. Nacionalni sajam pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda ‘Sinj 2021.’

Autor/ica
Objavljeno: 4 lipnja, 2021
P

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković danas je u Sinju svečano otvorila dvodnevni 16. Nacionalni sajam pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda  ‘Sinj 2021.’.

Organizator ovog događaja je Poduzetnički centar Sinj, a suorganizatori Grad Sinj i Splitsko-dalmatinska županija.

Uz pršute i ostale suhomesnate proizvode u ponudi su i ostale delicije:  maslinovo ulje, sirevi, vino, pčelarski proizvodi, kao i autohtoni suveniri i rukotvorine. Prethodnih godina ovaj sajam s različitim proizvodima posjećivalo je i 80-tak izlagača. Međutim, zbog poznatih epidemioloških mjera, na Sajmu je svoje proizvode izložilo 38 proizvođača s područja Dalmacije, Hercegovine i Slavonije.

P

Na početku manifestacije sve je pozdravila i zaželjela dobrodošlicu direktorica Poduzetničkog centra Sinj Ana Barać, koja je ovom prigodom zahvalila svima koji su sve ove godine na bilo koji način pomagali organizaciju Sajma. U svom govoru zahvalila je dosadašnjoj gradonačelnici Kristini Križanac na potpori, uz čestitku novoizabranom gradonačelniku Miru Bulju, s nadom kako će nastaviti uspješnu suradnju PC Sinj i gradskih vlasti.

O samoj kvaliteti pršuta govorila je predsjednica povjerenstva za ocjenjivanje prof. dr. sc. Mladenka Šarolić koja je istaknula kako su male nijanse odlučivale tko će osvojiti prestižnu nagradu na Sajmu.

O važnosti ovakvog Sajma, kada je u pitanju gospodarski razvoj cetinskog  kraja, Županije i Hrvatske govorio je Joze Tomaš, predsjednik HGK Split.

‘Sajam je itekako značajan u cjelokupnoj paleti turističke ponude, jer je hrvatska gastronomija izuzetno prepoznatljiva diljem svijeta’, kazao je najavljujući turističku sezonu državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonći Glavina.

Novoizabrani gradonačelnik Grada Sinja Miro Bulj, pozdravljajući nazočne, istaknuo je kako je ovaj Sajam vrijedan svake pohvale i pomoći. Govoreći o potpori poljoprivrednicima, stočarima s područja Sinja, Bulj je kazao kako će se dosadašnja potpora poljoprivrednicima, koja je značajno povećana u ovom dosadašnjem mandatu Gradskog vijeća, još povećati:

‘Povećat ćemo te iznose jer je potražnja od naših poljoprivrednika puno veća, što me veseli. Ključni resursi i potencijali se obećavaju iz godine u godinu. Ja ovoga puta pozivam Županiju koja je odgovorna za navodnjavanje i ministricu da se uozbiljimo i da navodnimo Sinjsko polje kroz koje protječe bistra Cetina. To je nešto što se za razvoj poljoprivrede mora iskoristiti. U Hrvatskoj je sada od 1,5 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta, a navodnjeno 1% ili 14 hektara’, kazao je između ostalog Bulj.

P

Čestitajući organizatoru i Ani Barać organizaciju ove manifestacije u vrlo složenim uvjetima, župan Blaženko Boban istaknuo je kako Sajam iz godine u godinu poprima sve značajnije mjesto na sajamskoj karti Hrvatske:

‘Što se tiče izlagača, jako me veseli široka paleta izloženih proizvoda. U posljednje vrijeme imamo povećan broj onih koji se na području županije okreću grani poljoprivrede. To je izuzetno važno za turizam jer turistička ponuda nije samo sunce i more što nam je dragi Bog dao. Nije to ni kulturna baština koju smo naslijedili od naših predaka. Potreban je naš udio u tome, a ovakvi sajmovi i autohtoni proizvodi idu u tom pravcu. Kroz ove proizvode i plasman na turističko i ostalo tržište oslikava se upornost, radišnost i svakojaka vrlina naših ljudi’, kazao je župan Boban naglašavajući kako će Županija i dalje podupirati ovakve manifestacije i kako je kroz natječaj za poljoprivredu tijekom ožujka mjeseca svoj financijski iznos dobilo 273 OPG-a iz SDŽ.

Govoreći o projektima koji su dio velikih programa ruralnog razvoja Hrvatske te natječaja koji su tijeku, ministrica poljoprivrede Marija Vučković posebno se u svom govoru osvrnula na jedan novi natječaj, a tiče se reprodukcijskog projekta svinjogojstva:

P

‘Radi se o natječaju novih reprodukcijskih centara kojeg prati i natječaj za gradnju gnojnica, jer se to mora povezati. U pripremi je natječaj za gradnju tovilišta, a to bi bio sljedeći korak. Mi smo taj natječaj objavili prošle godine i predvidjeli smo oko 250 milijuna kuna. Za sve to prijavljeno je značajnih 20 projekata’, kazala je ministrica Vučković.

Pojasnila je što to zapravo znači za Hrvatsku:

‘Ukoliko se svi ti projekti realiziraju ,imat će značajne pozitivne brojke. U tom pogledu došli bi do 20 tisuća krmača. U prosječnom prasenju svih njih kroz tri godine Hrvatska bi imala skoro 85% samodostatnosti, a sada smo na 63%. Samim time smanjili bi u većem dijelu uvoz svinjetine’, istaknula je ministrica Vučković koja je nakon Sinja posjetila i novootvoreni DV ‘Sretno dijete’ u Hrvacama koji je izgrađen iz sredstava EU fondova.

P

U kulturno umjetničkom dijelu programa sudjelovali su KUD Pleter Dugopolje, Udruga za očuvanje baštine Cetinskog kraja, alkarići i djeca iz Vučkovića dječje alke, KUD Cetina i Sinjske mažoretkinje. Moderator manifestacije bio je Ante Botić.

Sutra posjetitelji mogu u razgledavanje i kupnju od 8:30, službeno proglašenje pobjednika je u 13 sati, a prije toga svoj nastup imat će KUD Lika iz Ličkog Osika. Program kako se živilo, radilo i kužinavalo u zmane prikazat će KUD Cetina Sinj.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh