svabo

Svjetski dan osoba s Down sindromom

Autor/ica
Objavljeno: 21 ožujka, 2021
down

U svijetu se 21. ožujka obilježava kao Dan osoba s Down sinromom. Tim povodom objavljujemo tekst kojeg nam je poslala Andrea Milošević, voditeljica sinjske podružnice Centra Juraj Bonaći Split.

Pogrešno je razmišljanje da su to osobe koje su oboljele. Down sindrom nije bolest nego genetski poremećaj koji za posljedicu ima malo drugačije cjeloživotno stanje. U općoj populaciji postoji mnogo predrasuda o takvim osobama.

Obilježavanjem Svjetskog dana sindroma Down želimo upoznati svijet s ovim poremećajem i pri tomu potaknuti ljude za veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom. Većim razumijevanjem i poboljšanjem njihovog položaja u društvu možemo poboljšati kvalitetu života osoba sa sindromom Down.

Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape , ali ne zato što takve osobe ne znaju spariti dvije čarape, nego zato što se nošenjem šarenih čarapa pokazuje podrška borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje integrirali u naše društvo.

Zašto danas nositi rasparene šarene čarape?

Zato da se priča o problemima osoba s Down sindromom. Kada vas upitaju zašto nosite šarene, različite čarape, progovorit ćete o problemima osoba s Downom i pokazati podršku.

U Centru ‘Juraj Bonači’- Podružnici Sinj svake godine obilježavamo taj dan na simboličan način. Kako je ove godine sve ograničeno po pitanju izlazaka i druženja, odlučili smo se da to obilježimo kratkim videom i na taj način prikazati većinu njihovih mogućnosti kako biste ih vi sutra još bolje podržali. Video je izradila učiteljica Tamara Šušnjara uz pomoć svojih kolegica.

VIDEO

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh