svabo

Televizijska ekipa ORF-a na snimanju priloga u Dalmatinskoj zagori

Autor/ica
Objavljeno: 8 listopada, 2021
monika

autori fotografija: Lojze Weiser, savjetnik i suradnik ORF-a i Monika Vrgoč, direktorica TZ grada Sinja

Iz TZ grada Sinja, direktorica Monika Vrgoč poslala je jednu ugodnu i lijepu priču, kako ugodnu srcu, tako i oku.

U sklopu stalne turističke promocije, Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama, omogućile su dolazak televizijske ekipe ORF Austrija u Dalmatinsku zagoru.

Naime, zbog iskazanog interesa televizijske ekipe ORF-a koja snima emisiju Okusi Europe, a u sklopu desetodnevnog programa koji su snimali u Splitsko – dalmatinskoj i Dubrovačko – neretvanskoj županiji stigli su: Lojze Weiser, savjetnik i suradnik ORF-a, Florian Gebauer, redatelj sa suradnicima u pratnji Branimira Tončinića, direktora predstavništva HTZ u Austriji.

Snimljeni televizijski prilozi kroz koje će se prezentirati bogata gastronomska, kulturna, povijesna i prirodna baština, temeljeni na jedinstvenoj tradicionalnoj kuhinji, podneblju iz kojeg je ponikla, kao i pričama i običajima vezanim uz nju, biti će emitirani u emisiji ‘Okusi Europe – Dalmacija’.

U Sinju je austrijska televizijska ekipa boravila tri dana. Priloge je snimala na području Obrovca Sinjskog – Hana, značajnog krajobraza Rumina, Bitelića, Potravlja, Karakašice i u gradu Sinju.
Kako je emisija koncipirana na tradicionalnoj kuhinji i običajima vezanim uz nju, ekipa ORF-a je ovom prigodom za potrebe emisije snimila pripremu, skoro zaboravljene, a iznimno zdrave slastice kotonjade (sir od dunja) u obiteljskom domu sestara Jadranke i Dubravke Milun, zatim pripremu tradicionalnih jela u prekrasnom prostoru mlinice obitelji Milardović u Obrovcu Sinjskom – Hanu.

Tu su članice KUD-a Cetina pripremale tradicionalna jela: sinjske arambaše, tripice (šiša) i kruh ispod peke. OPG Edo Crljen uz obiteljsku mlinicu Bilobrk priredio je tradicionalnu zakusku s pršutom, sirom i uštipcima.
U tajne pastirskog zvanja uputio ih je Zoran Markulin iz Rumina, a Ivan Knezović u Potravlju u postupak izrade glinenog posuđa na tradicionalan način pomoću ručnog kola.

U Biteliću su u obitelji Ljube Bulović snimljeni kadrovi pripreme sira iz mišine, a u Karakašici kod obitelji Marije Cvitković prezentirana im je narodna nošnja Cetinske krajine koju gospođa Marija Cvitković vjerno skuplja i čuva.
Naime, valja istaknuti kako su priprema sira iz mišine i sinjskih arambaša, kao i tradicijsko lončarstvo ručnog kola iz Potravlja, tri nematerijalna kulturna dobra Republike Hrvatske.

Novinari su bili oduševljeni i iznenađeni potencijalom Dalmatinske zagore. Epizoda o dalmatinskom zaleđu biti će emitirana krajem studenog u emisiji ‘Okusi Europe – Dalmacija’, na austrijskoj nacionalnoj televiziji na televizijskom kanalu ORF2.

Ovom prigodom iz TZ grada Sinja zahvaljuju svima na podršci i uspješnoj suradnji.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh