TOMMY mel

Trodnevna promocija filmova i knjige o Alki

Autor/ica
Objavljeno: 30 srpnja, 2013

alka_1933

Pored aktivnosti oko organizacije 298. alkarskih nadmetanja, Viteško alkarsko društvo organiziralo je trodnevni društveno-kulturni program.

Tako će se večeras u 21 sat u Alkarskim dvorima upriličiti projekcija filma ‘Krvava braća’. Riječ je o filmu njemačke  produkcije koji je snimljen 1934. godine, a kojeg je u njemačkim arhivima pronašao poznati povjesničar filma dr. Daniel Rafaelić.

‘To je vrlo interesantan film. Trebao je biti sniman u Sinju, no Njemci koji su ga počeli snimati kod nas, odlučili su snimati malo po dalmatinskoj obali, ali puno više u bosanskoj unutrašnjosti. Međutim, vidi se taj utjecaj Sinja i Alke, prije svega na scenarij filma, kao i na samo finale. Nećemo sad otkrivati finale filma, ali Alka je sveprisutna. Vide se alkarske nošnje, alkari, alkarske zastave, a sve to skupa zamiješano je na jedan vrlo neobičan način. Tu su razne vjere, razni narodi i Alka kao nekakav najviši  primjer časti, odvažnosti i hrabrosti. Dakle, viteštvo par excellence’, naglašava Daniel Rafaelić.

Podsjetimo kako je Rafaelić pred prošlu Alku Sinjanima predstavio pronađene stare dokumentarne filmove Dokumentarni zapisi o Sinjskoj alki (1931.); Slavlje slobode (1942.); Proslava 250. obljetnice Sinjske alke (1965.); i snimka prvog izravnog tv prijenosa Alke iz 1967. godine.

Sutra je na programu projekcija filma ‘Viteška igra Sartiglia i alka’. Početak projekcije je u 20 sati i 30 minuta, a o filmu će govoriti dr. sc. don Josip Dukić i mag. politologije Jakov Žižić, čiji je tekst na ovu temu Ferata objavila 16. ožujka.

Za četvrtak u 21 sat VAD organizira predstavljanje knjige dr. sc. Ana Marije Vukušić s Instituta za etnologiju i folkloristiku ‘U sridu sjećanje, pamćenje i život Alke’.

ferata@ferata.hr
0997370409