HEP kultura Alkar

Troska neće u Slane stine!

Autor/ica
Objavljeno: 24 listopada, 2014

slane_stine1

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Republike Hrvatske odbacilo je zahtjev tvrtke ‘Ciglana’ Sinj u stečaju za promjenom sanacijskog materijala u rudokopu Slane stine.

Naime, Državni zavod za zaštitu prirode zatražio je nadopunu Studije koju je za ‘Ciglanu’ trebala obaviti tvrtka ‘Dvokut Ecro’. Konkretno, zatraženo je da se Studiju nadopuni u dijelu koji se odnosi na tretman predobrade troske prije njenog korištenja, te na provedbu dodatnih analiza koji pokazuju da je troska prikladna kao sanacijski materijal.

Budući da u zadanom roku od 30 dana ni ‘Ciglana’ ni njen opunomoćenik ‘Dvokut Ecro’ nisu dostavili zatraženu nadopunu Studije, nego zatražili da se postupak stavi u mirovanje, Ministarstvo je odbilo zahtjev Ciglane za izmjenom sanacijskog materijala u rudokopu Slane stine.

Za komentar smo zamolili Mira Bulja, gradskog vijećnika, predsjednik MO Suhač i glavnog organizatora građanskih prosvjeda protiv odlaganja troske u Slanim stinama.

‘napokon je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode odbacilo zahtjev Ciglane za izmjenom sanacijskog materijala. Bez ikakve studije utjecaja na okoliš i bez ikakvih relevantnih činjenica, pojedinci su tražili izmjenu sanacijskog materijala kako bi u Ciglanu uvalili trosku iz Dugoga rata i splitske Željezare. To su radili posljednjih 5-6 godina, a ovaj posljednji pokušaj bio je u dane Alke i Velike Gospe. Sasvim slučajno sam, u zadnji čas, to primijetio na stranicama Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Narod Suhača i Karakašice, kao i ostalih mjesnih odbora s područja grada Sinja, bio je složan u prosvjedu protiv odlaganja opasnog otpada u Slanim stinama’, naglasio je Miro Bulj.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh