fruhwald

Tuđman o Alki iz 1989. – ‘Sve u svemu na konjima, pred konjima, konjski miting…’

Autor/ica
Objavljeno: 6 lipnja, 2014
tudjman_alka_1989

Koncem 2011. godine zagrebački ‘Večernji list’ objavio je Osobni dnevnik koji je Franjo Tuđman vodio od početka 1973. do kraja 1989. godine.

Osobni dnevnik čovjeka koji će nedugo nakon njegovog zaključenja postati prvi hrvatski predsjednik i ključna osoba nacionalne povijesti 20. stoljeća, sastoji se od tri knjige. U njima tadašnji politički disident Franjo Tuđman, iznosi svoje stavove i razmišljanja o događajima i osobama koje su obilježile povijesni period od sloma ‘Hrvatskog proljeća’ do početaka demokratskih procesa, koji su bili uvertira u vrijeme ratnog stvaranja slobodne hrvatske države, iz kojega će autor Osobnog dnevnika izići kao apsolutni pobjednik.

Jučer poslijepodne, prijatelj i suradnik, vrijedni istraživač i doktorand komparativne politike na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, magistar politologije Jakov Žižić, mailom me podsjetio kako ‘Tuđmanova dnevnička trilogija’ u sebi krije nekoliko rečenica koje bi mogle posebno zaintrigirati čitateljsku publiku s područja Sinja i Cetinske krajine.

Riječ je o Tuđmanovom dnevničkom doživljaju posljednje Sinjske alke održane u bivšoj državi, Alke koja je te 1989. još uvijek bila duboko prožeta jugoslavenskim duhom.

Tadašnje riječi budućeg počasnog alkarskog vojvode zacijelo će potaknuti kontroverzna tumačenja i razbuktati lokalne ideološke polemike. No pretpostavljajući profesionalna načela duhovnom miru zavičajne zajednice, ne preostaje mi ništa drugo nego zahvaliti Jakovu Žižiću i objaviti ovih nekoliko zanimljivih zapažanja prvog hrvatskog Predsjednika. Naravno, bez kraćenja, mijenjanja i prepravljanja, odnosno baš onako kao što je napisano u knjizi i izvornom Tuđmanovom rukopisu.

Franjo Tuđman – Osobni dnevnik – 3. knjiga

„…Poslije toga slušam i gledam TV prijenos sinjske alke. Uvodno vojvoda Aleksandar Sabljić govorio desetak minuta: te ‘narod Cetinjske krajine’, Jugoslavija i jugoslavenska trobojnica ali ni spomena hrvatskoga imena! Na kraju ‘izaslanik Predsjedništva SFRJ Stipe Šuvar: također ‘narod Cetinjske krajine’ i ‘Ljudevit Posavski’ i ‘narod Dalmacije’ i opširno o Titu i antititoizmu; ni riječi o hrvatskom narodu, ali glupo protiv ‘napadanja hrvatskog nacionalizma čak i u Saboru’ protiv srpskog naroda a onda i protiv srpskog nacionalizma, te o centralizmu i federalizmu na ‘poznat’ način…
Sve u svemu na konjima, pred konjima, konjski miting…“

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh