svabo

Turisti u Sinju upoznali Gaja Laberija

Autor/ica
Objavljeno: 22 studenoga, 2021
TURISTI

Prvo odredište gostiju bila je stela Gaja Laberija u ulici Vrlička. Dejan Poljak, predsjednik PKD ‘Gaj Laberije’, primio je grupu i uručio svakom gostu turističke propagandne materijale. Pozdravio je sve goste te ih upoznao da se nalaze kod rimskog spomenika Gaja Laberija (dječaka s loptom), starog 2000 godina, o komu je FIFA (Međunarodna nogometna federacija) pisala u svom biltenu Arheologija i nogomet 1969. godine.

Prepričao im je povijest dolaska stele od Garduna do trenutne lokacije, tko ga je otkrio, doveo stručnjake i kad je bila prva euforija senzacionalnog otkrića. Osvrnuo se na činjenicu da je bilten ‘Arheologija i nogomet’ bio uporište za osnivanje udruge koja djeluje od 2005. godine s antičkom utakmicom Delmata i Rimljana. Ta upornost u antičkoj nogometnoj igri je dovela do toga da je Gaj Laberije postao nezaobilazna turistička ponuda grada Sinja.

Zatim su otišli do oglasnog panoa udruge koji se nalazi u ulici Vrlička. Turisti su na slikama vidjeli kako to izgleda kad nogomet zaigraju antički Delmati i Rimljani. Poslije bogate prezentacije pozvao ih je da dođu na utakmicu koja se održava svake godine zadnju nedjelju mjeseca srpnja na Trgu doktora Franje Tuđmana. Sljedeće godine održat će se 18. put. Sve informacije dostupne su na internetu pod: Gaj Laberije.

TURISTI
Print Friendly, PDF & Email

Na vrh