semafor
HEP kultura Alkar
extrametal banner
baner čovo

U Cetinskoj krajini 7 posto manje nezaposlenih

Autor/ica
Objavljeno: 19 lipnja, 2014

nezaposleni-ap

Na području Cetinske krajine nezaposlenost je u svibnju, u odnosu na mjesec travanj, smanjena i nakon nekoliko mjeseci prvi put je pala ispod brojke od šest tisuća.

Tako je u evidenciji HZZ-a prošli mjesec bilo 5.590 nezaposlenih Cetinjana i Cetinjanki, što je za 416 osoba, ili gotovo 7 posto manje nego mjesec dana ranije. Do smanjenja nezaposlenosti došlo je zahvaljujući zapošljavanju u turističkoj sezoni, za koju je i ove godine bio veći interes nego potražnja.

Nezaposlenost je tijekom svibnja smanjena u svim gradovima i općinama, osim u Vrlici gdje se na Zavod prijavilo 9 osoba više, te ih je na kraju mjeseca bilo 158. Najveći pad nezaposlenosti zabilježen je na području Općine Otok, gdje je evidentirano 689 nezaposlenih, što je za gotovo 9 posto manje nego u travnju. Slijedi Trilj sa 1.115 ili 7,4 posto manje nezaposlenih, zatim Hrvace sa 424 ili 7,2 posto manje, pa tek onda Sinj u kojem je krajem svibnja evidentirano 2.938 nezaposlenih ili 7 posto manje u odnosu na mjesec dana ranije. Na posljednjem mjestu je Dicmo sa 266 ili 5 posto manje nezaposlenih u odnosu na travanj.

U usporedbi s istim mjesecom prošle godine, nezaposlenost je u Cetinskoj krajini veća za 8 posto. Najveći porast broja nezaposlenih u posljednjih godinu dana zabilježila je Općina Hrvace – 22 posto, slijedi Dicmo – 15 posto, Vrlika – 7 posto, Otok – 4,55 posto, te Sinj – 2 posto. Trilj je jedina jedinica lokalne samouprave u kojoj se nezaposlenost u godinu dana smanjila i to za 5 posto.

U odnosu na svibanj 2009. godine nezaposlenost je u Cetinskoj krajini povećana za više od 65 posto. Najveći rast nezaposlenosti u petogodišnjem razdoblju zabilježila je Općina Otok – 115 posto, slijedi Općina Dicmo – 83 posto, Hrvace – 81 posto, Sinj – 65 posto, Vrlika – 49 posto, dok je najmanju stopu rasta nezaposlenosti zabilježio Grad Trilj – 40 posto.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh