lady

U Galeriji Sikirica otvorena izložba Poklonstvo Sinju Matka Trebotića

Autor/ica
Objavljeno: 2 kolovoza, 2021
matko

Sinoć je u Galeriji Sikirica otvorena dugoočekivana izložba ‘Poklonstvo Sinju’, jednog od naših najuvaženijih i najpriznatijih umjetnika, Matka Trebotića.

Ovo je prvi put da Trebotić u pola stoljeća dugoj karijeri izlaže u Sinju, i što je još važnije, da izlaže u čast Sinju. Posjetitelje je prigodnim riječima pozdravila voditeljica Galerije Sikirica Dragana Modrić koja je izrazila zadovoljstvo što je Galeriji pripala čast biti domaćinom ove sjajne izložbe, a potom su se posjetiteljima obratili i kustosi izložbe – uvaženi povjesničari umjetnosti Branko Franceschi i Milan Bešlić.

Čast svečanog otvorenja pripala je gradonačelniku Grada Sinja, gospodinu Miru Bulju koji je također izrazio zadovoljstvo što sinjski kulturni program ne zaostaje ni za puno većim gradovima i što Sinjani u svom gradu imaju priliku vidjeti tako veliku i važnu izložbu.
Podsjetimo, ciklusom ‘Poklonstvo Sinju’ Trebotić je želio iskazati poštovanje i zahvalnost gradu Sinju i Cetinskoj krajini koji su ostali upisani u njegovu sjećanju kao važne uspomene iz djetinjstva. Naime, umjetnikov otac, Frane Trebotić, službovao je u ratnim godinama (1940. – 1943.) u školi u Karakašici, svakodnevno pješačeći na relaciji Sinj – Karakašica, te stječući brojne prijatelje i poznanike u viteškom gradu.
matko
Također, očevo službovanje u Sinju omogućilo je bolji život i lakše preživljavanje u izrazito teškim ratnim godinama jer je u to vrijeme puno lakše bilo nabaviti hranu u Sinju, nego li u razorenom Splitu. ‘Poklonstvom Sinju’ umjetnik se tako odlučio odužiti i izraziti poštovanje gradu Sinju i puku Cetinske krajine koji su mu se trajno urezali u sjećanje.
Izložba ostaje otvorena do 3. rujna 2021. i može se pogledati u radno vrijeme Galerije Sikirica – od ponedjeljka do petka (jutro 9 – 13, poslijepodne 17 – 20) i subotom jutro od 9 do 13 sati.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh