BANNER FERATA

U muzeje na području cetinskog kraja vraćaju se posjetitelji

Autor/ica
Objavljeno: 12 svibnja, 2020
tilurium izlozba

Nakon što su Nacionalni stožer civilne zaštite te Ministarstvo kulture 28. travnja donijeli odluke po kojima su mogući posjeti muzejima i galerijama, provjerili smo kako je stanje po tom pitanju u sinjskim kulturnim ustanovama.

Ravnatelj Muzeja Sinjske alke Boris Filipović Grčić istaknuo je kako polako posjetitelji dolaze u muzeje.

‘Otkako smo otvorili Muzej za javnost bilo je nekoliko pojedinačnih dolazaka. Sada imamo kontakte s onim skupinama koji su ovih dana trebali posjetiti Muzej i oni su dobili nove termine početkom jeseni. Naravno, preduvjet je da epidemiloško stanje bude povoljno za navedene muzejske aktivnosti’, kazao je Filipović Grčić, dodajući kako je radno vrijeme Muzeja uobičajeno svakim danom od 8 do 16 sati, dok će i nadalje za posjetitelje biti zatvoren ponedjeljkom.

muzej sinjske alke unutrasnjost

U Alkarskim dvorima, iznad Muzeja Sinjske alke, voditeljica Galerije Sikirica Dragana Modrić priprema aktivnosti za ljetni program i plan rada ove ustanove. Modrić kaže kako su sada vrata Galerije Sikirica za posjetitelje otvorena od ponedjeljka do petka u vremnu od 10 do 12 sati te dodala kako je u pripremi nekekoliko izložbi, od čega izdvaja:

‘Ono što će naše sugrađane posebno zanimati je izložba koju pripremamo, a to je Sinjski salon. Naime, radi se o prikazu likovne scene u našem gradu od kraja 19. stoljeća, zatim u 20. stoljeću pa sve do današnjih dana i naših mladih likovnih stvaraoca. Naravno, sve će ovo biti provedivo ukoliko epidemiološko stanje bude dozvoljavalo, a mi se zaista nadamo da će tako i biti’, kazala je Dragana Modrić.

galerija sikirica sinj

U samostanu Čudotvorne Gospe Sinjske čuvaju se i izlažu arheološka, numizmatička, etnografska zbirka, zbirka crkvenih predmeta i paleontološka zbirka. Sadašnji postav potječe iz 1982. godine. Arheološka zbirka Franjevačkog samostana u Sinju jedna je od najstarijih i najvrjednijih arheoloških zbirki u Hrvatskoj. Kustos zbirke fra Mirko Marić kazao je kako je sve pripremljeno za razgledavanje eksponata.

franjevacki muzej sinj

Što se tiče Muzeja Cetinske krajine, ravnateljica Darija Domazet nam je kazala kako uskoro očekuju uporabnu dozvolu za potpuno rekonstruiranu zgradu Palacinu, a nakon toga slijedilo bi postavljanje eksponata koji se trenutno nalaze u prostoru gornjeg dijela Muzeja Sinjske alke.

palacina

Slično stanje je i u Muzeju triljskog kraja. Ravnateljica Sanja Budić Leto istaknula je kako je od ponovnog otvaranja bilo pojedinačnih posjeta, a veće skupine se očekuju kada dođe do još značajnijeg popuštanja mjera koje su sada na snazi radi COVID-19. Radno vrijeme Muzeja triljskog kraja je od ponedjeljka do petka od 8 do 16, a subotom od 8 do 12 sati.

U svim navedenim muzejskim prostorima prilikom razgledavanja eksponata sve se provodi uz pridržavanje mjera i pravila koje su propisane od strane Stožera civilne zaštite RH.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh