HEP kultura Alkar

U prepunim Alkarskim dvorima predstavljeno Sinjanje

Autor/ica
Objavljeno: 24 prosinca, 2014

sinjanje_promocija5

U prepunoj dvorani Alkarskih dvora sinoć je predstavljena knjiga Sinjanje – riči Sinja i Cetinskog kraja, autora Joška Kontića i slušatelja Hit radija. 

Podsjećamo, emisija Sinjanje započela je s emitiranjem 2009. godine, a kroz 222 emisije tijekom prvih 5 godina slušatelji su pogađali riječi karakteristične za sinjsko ikavsko-štakavsko narječje, nakon toga narodne izreke i poslovice te istaknute osobe s područja Cetinskog kraja. U siječnju 2014. godine počelo je Sinjanje u novom ruhu – kroz 25 emisija slušatelji i urednik i voditelj emisije Joško Kontić zajedno su prikupili više od 4.500 riječi koje se isključivo ili ponajviše koriste na području Sinja i Cetinskog kraja.

Na promociji knjige Sinjanje – riči Sinja i Cetinskog kraja okupilo se više od 250 posjetitelja kojima su se pozdravnim riječima obratili gradonačelnik Sinja Ivica Glavan i dožupan Luka Brčić. O knjizi su govorili Snježanka Jadrijević i autor Joško Kontić. Svečanom predstavljanju Sinjanja nazočili su i slušatelji koji su sudjelovali u njegovom stvaranju, a tri najvjernije slušateljice – Anđa Jagnjić, Marinka Romac i Marija Librenjak okupljenima su prepričale što za njih znači sinjat u Sinjanju.

U okviru programa Sinjanjem je nagrađeno 6 osnovnoškolaca s područja Cetinskog kraja – Paula Ezgeta, Matea Samardžić, Marta Poljak, Ivan Ezgeta, Ivona Jukić Bračulj i Anamaria Matas, koji su se prijavili na natječaj Hit radija i portala Ferata ‘Najlipša božićna čestitka’ te napisali čestitke na sinjskom narječju hrvatskog jezika.

U kulturno-zabavnom dijelu programa nastupili su glumci Sinjskog pučkog kazališta Mira Katić, Boženko Bobo Delonga, Bruno Barać i Zrinko Marić.

fotogalerija

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh