banner stozer cz sinj

U pripremi Zbirka skladbi notnih zapisa i rukopisa Josipa Kuletina

Autor/ica
Objavljeno: 25 veljače, 2020
josip kuletin

Nakon predstavljanja knjige ‘Josip Kuletin – hrvatski intelektualac, skladatelj, rodoljub i mučenik’ u Münchenu, (30.04. 2019.), Karlovcu (08.07. 2019.), Sinju (19.07. 2019.) i Zagrebu (21.09. 2019.), autor fra Jozo Župić odlučio je prikupiti sve njegove note i tiskati ih u Zbirci koja bi bila na dobrobit hrvatske kulture.

Hana Breko Kustura HAZU napisala je u svom tekstu predstavljanja knjige u Zagrebu: ‘Nesretna smrt Josipa Kuletina, politički uvjetovana, kao da je ubila i zatrla spomen na njega. Njegova glazba ipak živi, ali se nikada eksplicitno ne navodi autor. To je potrebno ispraviti tako da se uvijek uz izvedbu djela naglasi ime autora… Sretna je okolnost da je fra Jozo Župić, nastavio tragati za njegovom ostavštinom. Došao je do informacije kako je pronađen cijeli jedan ‘baul’, drvena kutija, s Kuletinovom glazbenom ostavštinom. Eto, upravo taj materijal sada čeka glazbene znalce da ga otvore, analiziraju i vrednuju i vrate Josipa Kuletina njegovom Sinju i njegovoj Hrvatskoj za koju je živio i stvarao!’

O pripremi Zbirke Kuletinovih nota fra Jozo Župić je obavijesto gradonačelnike gradova za koje je Josip Kuletin skladao svoje koračnice ili operete. Među njima su Sinj (Sinjski alkari), Knin (Uspomena na Knin), Drniš (Drniški pozdrav), Split (Kroz Splitske kale), Karlovac (Kanarinac je krivac, Naš lijepi Karlovac), Varaždin (Sjene prošlosti).

Osim ovih koračnica i opereta koji se nalaze u Zbirci, u njoj će se naći i druge koračnice koje će sigurno biti obogaćenje za mnoge puhačke orkestre. Zbirka je u pripremi i uskoro bi trebala ugledati svjetlo dana.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh