svabo

U Sinju predstavljena knjiga ‘Tko mi zabranjuje kolumne?’

Autor/ica
Objavljeno: 21 prosinca, 2013

dujmovic_sinj1

U organizaciji sinjskog ogranka Matice hrvatske, u punoj dvorani Alkarskih dvora sinoć je predstavljena knjiga ‘Tko mi zabranjuje kolumne?’, autora novinara i publicista Tihomira Dujmovića. Riječ je o knjizi koja sadrži sto najčitanijih Dujmovićevih kolumni, ali i tri koje su mu zabranjene.  

Program predstavljanja otvorio je predsjednik Matice hrvatske Sinj fra Mirko Marić koji je u svom govoru istaknuo kako je zadivljen kolumnama Tihomira Dujmovića. Nakon prigodnih riječi poklonio mu  je svoju monografiju ‘Sinj i njegova Gospa’ te novi broj Cetinskih vrila, časopisa kojeg Matica izdaje.

Potom je prof. Marko Duvnjak, koji se našao u ulozi moderatora, upoznao prisutne s novinarskim putem Tihomira Dujmovića te je pročitao njegove zabranjene kolumne – kolumnu o istraživanju žrtava komunizma, o dvije grobnice koje su pronađene na Sljemenu, zatim kolumnu ‘Nisu svi plakali od sreće’, koja je napisana na dan oslobođenja generala Ante Gotovine i Mladena Markača te kolumnu ‘Tko je ubio Zvonka Bušića?’, koju je Dujmović napisao dan poslije Bušićeve tragične smrti.

O knjizi ‘Tko mi zabranjuje kolumne?’ govorio je Ivan Bačak, savjetnik splitsko-dalmatinskog župana Zlatka Ževrnje za odnose s javnošću. U svom govoru istaknuo je kako iznimno poštuje svaku napisanu riječ Tihomira Dujmovića.

‘Ova knjiga je zbroj njegovih kolumni, zbroj svih njegovih znanja, patnji, uspona i rušenja na tom putu uspona. Toliko puta je bio zabranjivan. Ali, u nas Hrvate genetski je ugrađen taj otpor da upravo ono što je zabranjeno hoćemo, volimo i upravo to poštujemo. Zato sam večeras ovdje, jer iznimno poštujem svaku zapisanu riječ prijatelja Tihomira Dujmovića’, istaknuo je Ivan Bačak.

Potom se okupljenima obratio sam autor knjige Tihomir Dujmović. Govoreći o tome tko mu zabranjuje kolumne istaknuo je kako su to uvijek isti. Iako nisu fizički isti, to su ljudi istog svjetonazora, istog ideološkog sklopa i podjednake nesnošljivosti prema onome o čemu piše. Stoga je iz revolta odlučio objaviti ovu knjigu kolumni.

‘Revolt zbog činjenice da ne mogu raditi ono što mislim da znam raditi, što reference po čitanosti dokazuju, revolt što živim u državi koja nije demokratska, revolt što živim u državi u kojoj su takve stvari moguće danas meni, sutra vama ili bilo kome drugome., i revolt zbog toga što živim u zemlji potpunog ideološkog terora. Mislim da o tome treba progovoriti. Taj ideološki teror neće ostati samo na razini folklora, on će svjetonazorski promijeniti Hrvatsku, to se već događa i taj će posao ići i dalje. Mislim da je ovo prilika da se krikne protiv takve Hrvatske i da se krikne protiv takve situacije u kojoj živimo. Bez slobode medija Hrvatska nije slobodna država. Bez različitih ideoloških medija Hrvatska ne živi u parlamentarnoj demokraciji’, zaključio je Tihomir Dujmović.

dujmovic_sinj2

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh