U Sinju predstavljena knjiga Wintona Afrića ‘Rat u meni’

Autor/ica
Objavljeno: 6 ožujka, 2020
rat u meni

U ispunjenoj dvorani Muzeja Sinjske alke sinoć je upriličena promocija knjige ‘Rat u meni’ prof. dr. sc. Wintona Afrića – Profesora.

Knjiga je izdana u nakladi Naklade Bošković, a sunakladnici su Hrvatski memorijalno dokumentacijski centar Domovinskog rata i Udruga veterana Domovinskog rata 158. Brigade i 6. Domobranske pukovnije HV.

Organizator sinjske promocije ove zanimljive knjige je Ogranak Matice hrvatske Sinj, u čije ime je nazočne pozdravio predsjednik fra Mirko Marić. U svom govoru fra Mirko je između ostalog kazao kako je ovo štivo koje se jednostavno mora pročitati jer sadrži toliko toga što opisuje životne priče onih koji su stvorili temelj naše neovisnosti, a to su hrvatski branitelji. Zahvalio je autoru što je dao prigodu da Ogranak MH u Sinju bude organizator ovog velikog događaja. Fra Mirko Marić okupljenima je prenio i pozdrave sinjske gradonačelnice Kristine Križanac koja je zbog drugih obveza bila spriječena doći na promociju.

rat u meni

U ime nakladnika, Zoran Bošković je istaknuo kako je autor ostavio sve – od škole, znanstvenog usavršavanja, daljnjeg sportskog natjecanja i krenuo s ostalima braniti napadnutu Hrvatsku. Što se tiče same knjige, odnosno romana, to je zapravo istinsko svjedočanstvo jednog povijesnog vremena.

‘To je zanimljivo djelo o Domovinskom ratu, zapravo autobigrafski roman, iako sam autor tvrdi kako je on samo ovdje stavio riječi na papir, a da su to zapravo riječi njegovih suboraca’, istaknuo je Bošković, koji je ovom prigodom citirao što je o ovom djelu pisao istaknuti hrvatski književni kritičar, pjesnik Đuro Vidmarović.

U predstavljanju autora i njegovom doprinosu u Domovinskom ratu govorio je moderator programa, umirovljeni bojnik Ivica Bubić, koji je tijekom rata kao načelnik stožera 6. DP bio nadređeni časnik Wintonu Afriću.

‘Imati u postrojbi tako veliku ljudsku veličinu i dobrotu, odličnog zapovjednika, školovanu osobu bila je čast i privilegija, a na poseban način zahvaljujem mu što je na ovakav način, izdavanjem ove knjige opisao događaje iz Domovinskog rata’, kazao je Bubić koji je ovom prigodom zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji sinjskog predstavljanja knjige ‘Rat u meni’.

rat u meni

 

Na kraju promocije autor je zahvalio na velikom odazivu građana Sinja i cetinskog kraja koji su došli na promociju njegove knjige koju posvećuje svojim živim i mrtvim suborcima iz 1. bojne 6. domobranske pukovnije, gdje je tijekom rata obnašao dužnost dozapovjednika bojne. Na ovoj promociji između ostalih bili su učenici iz TIŠ ‘Ruđer Bošković’ sa svojim prof. Branimirom Romcem, članovi VAD-a na čelu s vojvodom Boškom Ramljakom, te županijsko izaslanstvo predvođeno Damirom Gabrićem, pročelnikom Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava. Domoljubni pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra autoru knjige je poklonio pjesmu ‘Vojnik ne smije plakati’, a na promociji je uz izvedbu ‘Lijepe naše’ pjevao Ratomir Kliškić, operni prvak. Zajedno s Kliškićem domoljubne pjesme pjevala je cijela dvorana.

rat u meni
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh