U Splitu i Japanu izložene fotografije Sinjske alke

Autor/ica
Objavljeno: 29 studenoga, 2013

alka_yabusama1

U splitskom City centru one sinoć je upriličeno svečano otvaranje jedinstvene izložbe fotografija autora Vladimira Dugandžića – Dugog i Yamazakija Junichija, pod nazivom ‘Moja zemlja, moj narod’.

Poznati splitski fotograf Vladimir Dugandžić Dugi svojom je kamerom na Sinjskoj alci svjedočio dvama slavodobitničkim slavljima alkara Ante Zorice, dok je njegov kolega Japanac Yamazaki Junichi fotografirao japansku vitešku igru Yabusamu. Dio tih fotografija, po 15 od svake viteške igre, izložen je na ovoj jedinstvenoj izložbi koja je istog dana otvorena u Splitu i na japanskom otoku Hokaido. Na početku svečanosti u Splitu emitirana je video poruka i pozdrav iz Japana, te kadrovi s otvaranja izložbe. Splitsku izložbu otvorili su autor Vladimir Dugandžić Dugi, slavodobitnik ovogodišnje Alke Ante Zorica i predsjednik Viteškog alkarskog društva dr. Stipe Jukić.

Službenom dijelu otvaranja izložbe predhodio je dio ceremonijala sa same Alke. Trubač Mladen Poljak zovom trube pozvao je alkara Antu Zoricu i njegovog alkarskog momka Ivicu Marića, kojeg su pratili bubnjari Zoran Mastelić, Stipe Botica, Damir Vučković i Ivan Cvitković.

O ovoj jedinstvenoj izložbi fotografija govorio je jedan od autora – Vladimir Dugandžić Dugi. U ime VAD-a okupljene su pozdravili predsjednik dr. Stipe Jukić i alkar Ante Zorica, dok je o značenju Alke kao jedinstvene viteške igre i o razlikama između Alke i Yabusame govorio jedan od organizatora izložbe, novinar Slobodne Dalmacije Toni Paštar. Svi oni su u svojim govorima istaknuli Alku kao hrvatsku kulturnu vrijednost koja se i na ovaj način, zahvaljujući dvojici fotoreportera, prezentira svjetskoj javnosti.

Uz izložene fotografije dviju viteških igara, okupljenima su prezentirane eko-delicije Seoskog gospodarstva ‘Panj’, obitelji Markulin, a jedan od najpoznatijih hrvatskih barmena Jure Vojković predstavio je koktel naziva ‘Alkarski koktel’. U glazbenom dijelu programa, kojeg je vodila Mirta Šurjak, nastupio je Đoni Gitara. Dodajmo kako svi oni koji žele pogledati izložbu mogu to učiniti do 8. prosinca na drugom katu City centra one u Splitu.

Fotogalerija

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh