banner stozer cz sinj

U Splitu prezentirani infrastrukturni projekti na području Splitsko-dalmatinske županije

Autor/ica
Objavljeno: 24 veljače, 2020
P

U zgradi Splitsko-dalmatinske županije danas su prezentirani veliki, dugoočekivani infrastrukturni projekti cestovnog i pomorskog prometa.

O aktualnim projektima na državnim cestama govorio je Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, a o ulaganjima Hrvatskih autocesta na području županije govorio je Boris Huzjan, predsjednik Uprave HAC-a. Projekte razvoja željezničkog prijevoza predstavio je Darko Barišić, član Uprave HŽ infrastrukture.

Govoreći o projektima državnih cesta na području Splitsko-dalmatinske županije, Josip Škorić kazao je kako se radi o devet značajnih projekata koji su različitim fazama realizacije. Radi se o planu izgradnje prometnice Solin-Stobreč-Dugi Rat-Omiš, zatim projekt tunela Kozjak, uređenje raskrižja u Stobreču, raskrižja Makarska prema Vrgorcu, rekonstrukcija prometnice Zagvozd-Imotski, detaljni zahvati na dionici Poljica – Sućurja – Drvenika -Ravča, rekonstrukcija D512 i izgradnja obilaznice Dicmo.

P

Što se tiče ovog projekta koji je važan radi rasterećenja prometa kroz samo Dicmo državnom cestom D1, do sada je izrađeno idejno rješenje studije opravdanosti, a u tijeku je izvedba studije utjecaja na okoliš. Sama dionica je u duljini 9,5 kilometara brze četverotračne ceste i 2,2 km pristupnih cesta, a procijenjena vrijednost projekta je oko 230 milijuna kuna.

Škorić je ukratko predstavio i projekte rekonstrukcija i izvanrednih održavanja važnih prometnih pravaca za što je u idućem razdoblju za područje SDŽ izdvojeno 487 milijuna kuna. Na popisu tih prometnica je i ona od Čaporica do Velića, za što će se izdvojiti oko 7,7 milijuna kuna.

Nakon prezentacija svih projekata, župan Blaženko Boban je zahvalio ministru, suradnicima i svima koji na bilo koji način sudjeluju u ovim projektima.

‘Ovo je važan trenutak za našu županiju, odnosno ovo je svojevrsna analiza rada što smo kroz ovih godinu i pol pripremali, razgovarali s resornim ministarstvom, HC, HAC-om, HŽ-om u pogledu rješavanja velike prometne problematike u našoj županiji. Siguran sam da sve ovo što je prezentirano danas, a bit će gotovo za dvije-tri godine, dat će sigurno jednu novu prometnu bolju sliku, Splita i cijele naše županije’, kazao je župan Blaženko Boban.

Govoreći o području cetinskog kraja, župan je kazao kako uz dva projekta koja su predstavljena danas ima i treći, a to je obilaznica Sinja od Kukuzovca koju će mimo ovih projekata provoditi i realizirati sama Županija.

Završnom riječi obratio se i ministar Oleg Butković, koji je na kraju kazao kako je u svibnju 2018. godine održana sjednica Vlade RH u Splitu gdje je naglašena prometna problematika za ovo područje. Istaknuo je kako za razliku od nekih drugih gradova i područja, prometna infrastruktura ne prati potrebe koje trebaju Splitu i županiji, posebno za vrijeme turističke sezone i zato se ide u realizaciju svih ovih projjekata.

‘Projekti svi idu! Čim su u planu nabave HC – kreću. Idemo prema EU financiranju također. Europska komisija uvijek potpomaže rasterećenje prometnog zagušenja. Država će se za sve ostalo preuzeti u proračunu odgovornost da se ovi projekti i završe. Ne trebate se bojati jer financiranje je osigurano. Ukupno će se za ove projekte – što europskog, što novca iz državnog proračuna-osigurati potrebnih 6 miljiardi kuna’, kazao je ministar Oleg Butković.

Nakon svega potpisani su ugovori koji će promijeniti ‘lica nekih naših otočnih i primorskih mjesta’, kako je kazao ministar Butković. Prvi ugovor takve vrste ministar Butković potpisao je s ravnateljem Lučke uprave SDŽ, Domagojem Maroevićem. Radi se o dodjeli sredstava za projekte ‘Rekonstrukcija i izgradnja luke Kaštel Stari’, ‘Uređenje obalnog pojasa luka Marina’ te ‘Proširenje obale na istočnoj strani luke Postira’. Načelnik Općine Postira Siniša Marović je potpisao ugovor s Ministarstvom pomorstva, prometa i veza o dodjeli sredstava za projekt ‘Uređenje betonskog sunčališta na istočnoj strani uvale Lovrečina’, a načelnik Općine Podgora Ante Miličić je potpisao ugovor o sredstvima koja se dodjeljuju za sanaciju pomorskog dobra koja su oštećena uslijed nepogoda. Potpisani su i ugovori značajni za susjednu Dubrovačko-neretvansku županiju, koju je danas predstavljao zamjenik župana Joško Cebalo. Tako će stanovnike Trpnja obradovati vijest o rekonstrukciji dijela luke otvorene za javni promet u Trpnju, a Korčulane da se kreće s gradnjom pontonske komunalne luke u uvali Luka – Porto.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh