svabo

U susret 306. alkarskim nadmetanjima: Tri alke s tri sride Nikole Cerinića

Autor/ica
Objavljeno: 21 srpnja, 2021
nikola cerinic

Nikola Cerinić (u sredini) najtrofejniji alkar u povijesti Sinjske alke

U povijesti Sinjske alke jedno ime je neizostavno, a to je Nikola Cerinić koji je s ukupno 12 pobjeda najtrofejniji alkar u povijesti.

Za čast slavodobitnika Cerinić se nadmetao od 1867. do 1899. godine. On je čak tri puta slavio s triput u sridu – 1887., 1898. i na oproštaju 1899. godine.

Zanimljivo je da je Cerinić bio rođeni Bračanin. Iako su stari alkarski propisi dozvoljavali sudjelovanje u Alci samo rođenima na prostoru Sinjske krajine, Cerinić je mogao trčati Alku na temelju domicila, odnosno činjenice da je 20 godina neprekidno živio u Sinju. Naime, Cerinićevi roditelji bili su trgovci i došli su s Brača u Sinj kada je on imao tri godine.

Od tri Cerinićeva slavlja sa svim sridama, posebno je zanimljivo ono iz 1887. godine. Te godine trčale su se dvije Alke. Prvu, redovitu Alku dobio je Ivan Marinov Perković sa 7 punata. Alkarski zapisnik o drugoj Alki kazuje:

‘Dva dana ranije prije ove trke (16. kolovoza) u četiri sata poslijepodne, održana je posebna svečana Alka u proslavu 200. godišnjice oslobođenja Sinja ispod Turskog jarma (1686.) i dolaska Hrvata iz Bosne u Cetinu. Ulogu alkarskog vojvode vršio je općinski načelnik Petar Tripalo, a pobjednikom je bio, s devet punata (triput u sridu) Nikola Cerinić, alajčauš’.

Cerinić je svirao klarinet i bio je kapelnik sinjske Općinske glazbe. Živio je u staroj kamenoj kući u Vrličkoj ulici u Sinju, a baš tamo 3. kolovoza 2012. godine podignuta mu je spomen-ploča. Zanimljivo je i to kako je Cerinić prvi alkar kojemu je VAD podigao spomen ploču, a sve je svojom inicijativom potaknuo Ivo Dalbello Dugi, dugogodišnji djelatnik VAD-a i živa enciklopedija Alke.

CERINIĆ PLOČA
Print Friendly, PDF & Email

Na vrh