fruhwald
otvorena vrata

U susret 306. alkarskim nadmetanjima: Čekalo se 43 godine do alke s tri sride i pobjede Ante Poljaka

Autor/ica
Objavljeno: 25 srpnja, 2021
Ante Poljak

Prvu Alku s tri sride u neovisnoj Hrvatskoj odnio je Ante Poljak 2006. godine i to nakon pune 43 godine čekanja. Prije njega to je uspjelo Dušanu Jerkanu 1963. godine.

Poljak je na najbolji mogući način okrunio svoju alkarsku karijeru, koja je započela davne 1979. godine. Bila je to velika fešta koju je za stotine gostiju priredio sa svoja četiri brata i brojnom obitelji. Ovaj iskusni alkar, djelatnik Alkarske ergele na sinjskom Hipodromu, imao je dobrih izgleda da i ranije odnese Alku, ali nije bilo sreće, a bilo je i pripetavanja. U alkarskim nadmetanjima sudjelovao je 36 puta kao kopljanik, što ga svrstava u rekordera među živućim alkarima. Od sudjelovanja na alkarskim nadmetanjima oprostio se na 296. Alki 2011. godine. Pored ove veličanstvene alke, Poljak je osvojio još 3 Čoje i 2 Bare i tako donosio veselje i radost mnogobrojnoj obitelji Poljak.

alen poljak

Nakon Ante u kući Poljakovih nastavilo se s alkarskim nadmetanjima i slavljima. Sin Alen je naslijedio oca, te je 2017. odnio Alku kao debitant u Sinju, iako je kao kopljanik debitirao iste godine u svibnju na Svečanoj alki u Vukovaru. Pored alke, osvojio je i jednu Čoju.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh