fruhwald
otvorena vrata

U susret 306. alkarskim nadmetanjima: Nakon Drugog svjetskog rata, prvu Alku s tri sride odnio Dušan Romac, pa Antić Milun, Dušan Jerkan…

Autor/ica
Objavljeno: 24 srpnja, 2021
oko d romac drugi s desna

Dušan Romac drugi s desna

Do početka i za vrijeme Drugog svjetskog rata nije bilo alkarskih pobjeda sa sve tri sride. To je trajalo do 1948. godine, kada je s devet punata Alku odnio Dušan Romac iz Glavica.

Ovaj sudionik antifaističkog pokreta, prvoborac, u Alki se kao kopljanik nadmetao 7 puta, a slavodobitnik je bio i 1950. godine. Posebno je zanimljiva priča kako je na jednoj Alki Romac bio suspendiran, nakon što je zaustavljajući konja žestoko udario u kameni dio šahta (depošat), pri čemu je konj slomio nogu. Premda je i Romac tom prilikom zadobio ozljede, u VAD-u su njegovo ponašanje ocijenili neprimjerenim i udaljili ga iz Alke. U Alku ga je 1965. vratio vojvoda Bruno Vuletić, kako bi pred tadašnjim gostom – pokroviteljem Josipom Brozom Titom, nastupilo što više alkara prvoboraca.

MILUN

Jedan od najslavnijh alkara i alajčauša u povijesti Alke svakako je Ante Antić Milun koji je Alku trčao od 1954. do 1967. godine. Svoju prvu Alku dobio je 1960. s tri pogotka u sridu. Još dva puta bio je slavodobitnik i to na jubilarnoj 250. Alki 1965. godine, kada je alkarskom nadmetanju nazočio tadašnji jugoslavenski čelnik i pokrovitelj Tito, te 1967. godine. Antu Antića Miluna, koji je u svojoj alkarskoj karijeri 9 puta bio alajčauš, početkom 90-ih godina u Alki je naslijedio kao alkar sin Ivica.

Dušan Jerkan

Nakon višegodišnje dominacije Sinja, Alka s tri sride 1963. godine odlazi u Hrvace. Te godine slavodobitnikom je s devet punata iz tri trke postao Dušan Jerkan. To je bila jedina Jerkanova osvojena Alka u 13 kopljaničkih nastupa. Dušana Jerkana je u Alki naslijedio sinovac Jale koji je tridesetak godina bio pripadnik alkarske čete. Na žalost, prošle godine u kolovozu mjesecu okrutna bolest odvojila je Jakova Jerkana od ovozemnog života.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh