fruhwald

U susret 306. alkarskim nadmetanjima: Prva od četiri alke Ante Zorice bila je s tri sride

Autor/ica
Objavljeno: 26 srpnja, 2021
az

Cijelom Sinju, Cetinskoj krajini i Hrvatskoj još je pred očima slika slavlja iz 2009. godine, kada je svoju prvu Alku, nakon samo dvije godine trčanja, sa sve tri sride, odnio tada mladi 24-godišnji Ante Zorica, sadašnji ravnatelj GD Crvenog križa Sinj.

Ta 294. Alka bila je posebna u mnogočemu. Nakon treće trke Ante Zorica imao je tri sride i devet punata, a još nije imao osiguranu pobjedu, jer je nakon njegovog slijedio nastup alkara Denisa Gugića koji je u prve dvije trke imao šest punata i sa trećom sridom mogao je izboriti pripetavanje. To mu ipak nije pošlo za rukom, pogodio je u jedan, a Ante Zorica je postao slavodobitnik. O slavlju na samom trkalištu i kasnije na posjedu mnogobrojne obitelji Zorica i danas se govori i priča, posebno o večeri koju je za više od tisuću prijatelja, gostiju, uzvanika organizirala obitelj Zorica.

Svoj slavodobitnički niz Ante je nastavio u Sinju još 2011. i 2013. godine. Ante Zorica ostat će zapisan u svim povijesnim alkarskim knjigama kao slavodobitnik Svečane alke održane 2017. u Vukovaru. Ta alka otrčana je u čast hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Pored četiri alke, Ante Zorica odnio je pobjedu na dvije Bare. Uz njegova četiri,u obitelji Zorica viju se još dva slavodobitnička plamenca i to Antina strica Ivana iz 1989. godinei rođaka Ive koji je slavodobitnikom postao prošle, 2020. godine.

ivan ivo ante

Evo, ova priča o Anti Zorici bila je priča što se proteže kroz tri stoljeća tradicije, ponosa i ljubavi. Priča je o deset vitezova što odnesoše na svom koplju plamenac radosti i junačke pobjede sa sve tri pogođene sride. I dok čekamo jedanaestog, ostaje nam samo prisjetiti se riječi što vjerno oslikavaju značenje Alke za stanovnike drevnoga Sinja i pitome Cetinske doline…

Sinjska alka je ljubav i vrijedna uspomena što neprestano živi kroz nove generacije, jer u smiraj dana, kad Cetinski kraj zaspi, svako dijete sanja isti san – da će jednog dana kad odraste biti vitez poput pradjeda, sjesti u sedlo i krenuti na poziv trube od Biljega prema alki.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh