U susret 306. alkarskim nadmetanjima

Autor/ica
Objavljeno: 20 srpnja, 2021
sinjska alka

Bogata je i velika povijest Sinjske alke, da li kroz natjecanja ili sve drugo što je vezano uz alkarske svečanosti. Sama Alka je puno više od alkarskog nadmetanja, ona je utkana u život svakog Sinjanina, Cetinjanina. Alka je neiscrpan izvor i nadahnuće mnogima koji pišu i govore o ovoj viteškoj igri i njenoj povijesti.

U susret ovogodišnjim 306. alkarskim svečanostima na portalu Ferata istaknut ćemo neke zanimljivosti koje su vezane za alkarska nadmetanje i običaje koji su vezani za samu Alku.

Gledajući onaj natjecateljski dio, Aalku se kroz ovih 305 godina ‘odnosilo’ i s 5 i sa 16 punata, a svaka Alka je na svoj način junačka. Najviše se se pamte alkarski megdani koji nakon tri trke nisu imali slavodobitnika, nakon čega su vojvode čak 48 puta kroz povijest izdavale zapovid – Neka se pripetavaju do kraja! Ipak, u analima ovog jedinstvenog pučkog natjecanja posebno mjesto imaju Alke osvojene s 9 punata ili s 3 sride iz 3 trke. Pisani tragovi kazuju nam da je Alka 12 puta dobivena s ‘triput’ u sridu, a to je pošlo za rukom desetorici alkara. O tim zanimljivostima u idućih desetak dana donositi ćemo priče na stranicama Ferate. Prva od priča pripada onima koji su s 3 sride osvajali Alku.

U ovom uvodnom štivu treba istaknuti kako je za objavu o alkarskim zanimljivostima korištena dokumentacija i fotografije VAD-a, Muzeja Sinjske alke, usmena kazivanja i dokumenti Ive Dallbela Dugoga i Ognjena Kolaka. Također, dio podataka za ove priče korišten je iz objavljenih knjiga o Alki čiji su autori dr. sc. Jakov Žižić i mr. sc. Ivan Kozlica te drugih publikacija, kao i arhiva koju posjeduje Ferata i potpisnik ovih redaka.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh