VRLAFEST

U Trilju pregovori zbog ‘Djevojke sa vrčem’

Autor/ica
Objavljeno: 18 listopada, 2020
djevojka sa vrčem

Na inicijativu gradonačelnika Grada Trilja Ivana Šipića, u Trilju je održan sastanak s predstavnicima inicijative STOP betonizaciji gradskog parka Trilj na kojoj su predstavljene izmjene uređenja Gradskog parka Trilj.

sastanak sipic inicijativa

Podsjetimo, nakon što je Grad Trilj objavio javni uvid u projekt uređenja triljskog gradskog parka u kojem su bili predviđeni značajni zahvati koji su uključivali izgradnju betonske bine, nogometnog igrališta i izmještanje spomenika Vanje Radauša  Djevojka sa vrčem – Spomenik rijeci Cetini, javila se skupina nezadovoljnih građana koji su potpisivanjem peticije ukazali na nezadovoljstvo predstavljenim projektom te su predložili njegove izmjene. Peticiju STOP betonizaciji gradskog parka Trilj pokrenula je povjesničarka umjetnosti magistra Anđela Galić te je uspjela prikupiti više od 700 potpisa svojih sumještana.

Gradonačelnik Šipić, već na početku potpisivanje peticije, rekao je da će uvažiti opravdana mišljenja i prijedloge svojih sumještana i to je, prema svemu sudeći, djelomično i ispoštivao.

‘Možemo reći kako smo sigurno udovoljili dijelu zahtjeva inicijative, a to je da niti pod razno neće biti betonsko igralište, postojeća bina neće se širiti, a velika vjerojatnost je da će postojeća biti uklonjena. Namjera nam je kupiti novu binu. Najvjerojatnije ćemo kupiti montažnu binu koja će biti multifunkcionalna i neće se koristiti samo za triljska događanja nego će je moći koristiti i u drugim triljskim naseljima, ovisno o potrebama. Izmijenili smo i lokaciju sanitarnih čvorova. Doći će i nova stabla, a postojeća će, ako su zdrava i ostati. Ipak, mišljenja smo da  sadašnje stanje fontane predstavlja veliku ugrozu za sve one koji park koriste. Ostali smo pri mišljenju da postojeća lokacija nije primjerena i držimo da ćemo jednom malom dislokacijom vratiti u život fontanu, dati joj potpuno isti izgled, ali je i osvijetliti, dodati joj pročistač vode. Ništa se drastično neće promijeniti osim što ćemo je spasiti. Današnja ugrožava sve i svakoga, a nova će, po nama, biti ne samo okrenuta budućnosti nego će biti spašena za budućnost’, rekao je Šipić.

Anđela Galić rekla nam je kako su članovi Inicijative zadovoljni  činjenicom da se odustalo od betonizacije malonogometnog igrališta,  proširenja postojeće betonske pozornice te odlukom kako će sanitarne čvorove realizirati na nešto sretnijoj poziciji. Ipak, žalosti ih činjenica da se novim projektom i dalje inzistira na premještanju Spomenika rijeci Cetini s njegove izvorne pozicije.

‘I dalje držimo stavove koji su navedeni u peticiji i zbog kojih smo i krenuli u građansku inicijativu, a to je prvenstveno očuvanje spomenika na svom izvornom mjestu i zaustavljanje bespotrebne betonizacije parka. Našu želju je dodatno ohrabrila činjenica da je nakon pokretanja inicijative Konzervatorski zavod u Splitu izradio prijedlog trajne zaštite Spomenika koji je poslan Ministarstvu kulture RH. Izradu drugog projekta koji tu činjenicu ignorira i dalje inzistira na izmicanju Spomenika unatoč više od  700 potpisa građana, potpori pojedinačnih stručnjaka iz područja povijesti umjetnosti, konzervacije i arhitekture koji našu inicijativu podržavaju upravo zbog zaštite spomeničke baštine, smatramo neprihvatljivom. Pomicanje složenih spomeničkih cjelina radi se tek iznimno i to u slučaju postojanja dobro argumentiranih razloga, a koje u slučaju  triljskog parka ne nalazimo. Svaki spomenik funkcionira u ambijentu u kojem postoji, a u slučaju Spomenika rijeci Cetini smatramo kako je upravo njegova pozicija u centru parka izuzetno bitna te na simboličkoj razini  svojom pozicijom reflektira važnost rijeke Cetine za grad Trilj. Park sa spomenikom u centru predstavlja najvrijedniji javni prostor grada Trilja koji građani doživljavaju kao dio svog identiteta i koji je zbog nedostatka gradskog Trga preuzeo i tu ulogu. Stoga su javni životi građana usko vezani uz prostor parka’, naglasila je Galić i dodala kako inzistiraju na očuvanju izvornosti, povijesnosti i cjelovitosti Spomenika.

Djevojka sa vrčem

Članovi Inicijative drže kako je upravo pozicija Spomenika u centru parka ključna.

‘Želimo obnovu, restauraciju i konzervaciju Spomenika na izvornoj lokaciji uz poštivanje svih modernih konzervacijskih principa’, zaključila je Galić.

Triljski gradonačelnik Ivan Šipić naglasio je kako on ne smatra da su Grad Trilj i građanska inicijativa dvije suprotstavljene strane nego građani Trilja koji pokušavaju iznaći najbolje moguće rješenje za svoj Grad.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh