trilj
vrlika
baner donlic

Pokazna vježba ‘Spašavanje iz ruševina’ u Trilju

Autor/ica
Objavljeno: 23 lipnja, 2022
P

U okviru projekta E-CITIJENS koji provodi Splitsko – dalmatinska županija u prostoru bivše tvornice ‘Cetinka’ u Trilju izvedena je pokazna vježba spašavanja iz ruševina. Vježba je dio programa prekogranične suradnje INTERREG Italija – Hrvatska, a cijeli projekt je sufinanciran iz navedenog programa. Bila je ovo prilika da se vidi stvarno stanje spremnosti svih žurnih službi i njihove radnje u ovakvim situacijama. Bitan element u vježbi bile su informacije koje građani putem društvenih mreža šalju i informiraju hitne službe u izvanrednim okolnostima.

Tema ove vježbe je zasnovana na realnoj opasnosti od mogućeg nastanka potresa uz sve posljedice koje proizlaze samim događajem. Područje Grada Trilja nalazi se u zoni potresa i bilo je potrebno osigurati zaštitu od potresa koji može izazvati oštećenja i ljudske gubitke, istaknuo je u analizi vježbe njen koordinator, vatrogasni županijski zapovjednik Ivan Kovačević:

‘Svakako smo zadovoljni ovom vježbom koju treba dobro pripremiti i najvažniji dio je sustav podizanja, a inače operativne snage uvijek će odraditi svoje jer one se za ovakve situacije svakog dana pripremaju. Važno je naglasiti suradnja građana s svim žurnim službama. Oni u ovakvim situacijama kada se nešto dogodi bitni su u tom sustavu dojavljivanja. Kada je riječ o vježbi nju je u principu teže odraditi nego samu stvarnu situaciju na terenu. Kada je stvarna situacija vidimo što se događa, zapovjednik shodno tome i procjeni donosi odluku na licu mjesta.Inače sama vježba je u potpunosti uspjela i ona je pokazatelj spremnosti operativnih snaga sustava civilne zaštite u kojoj se vrednuju postupci u situaciji koja dovodi do ugroze velikog broja građana, te velike materijalne štete’, istaknuo je Kovačević.

Dodao je Kovačević i kako je vježba zasnovana na točno zacrtanom scenariju proizašlom na simulaciji događaja uz predviđene parametre sukladno Planu djelovanja civilne zaštite koji uključuju postupke od organizacije spašavanja i raščišćavanja iz ruševina do organizacije provođenja zbrinjavanja i drugih zadaća. Cijelu izjavu Ivana Kovačevića poslušajte OVDJE

P

Cilj pokazne vježbe je vrednovanje postupaka operativnih snaga sustava civilne zaštite u slučaju nastanka potresa istaknuo je načelnik stožera CZ SDŽ Damir Gabrić:

‘Ovo je značajna vježba koju smo odradili ovdje na području bivše tvornice ‘Cetinka’. Naša županija po pitanju privlačenja sredstava iz EU fondova je najučinkovitija u Hrvatskoj kada su u pitanju ove teme. Posebno valja istaknuti kako veći dio sredstava ide za opremanje vatrogasaca i drugih sastavnica civilne zaštite, a tu je i izgradnja važno centra za obuku i druge pojedinosti’, istaknuo je Gabrić.

Gabrić je zahvalio vodstvu vježbe na prikazanom i jedinicama lokalne samouprave koji su u cijelom ovom projektu zajedno sa SDŽ. Izjavu Damira Gabrića poslušajte OVDJE

Na vježbi su sudjelovali: Stožer civilne zaštite SDŽ, Područni ured civilne zaštite Split, JVP i DVD s područja SDŽ, Društvo Crvenog križa SDŽ,  Policijska uprava SDŽ, Hrvatska gorska služba spašavanja te Zavod za hitnu medicinu SDŽ. Vježbom je rukovodio tim:
županijski vatrogasni zapovjednik, Ivan Kovačević, voditelj OKC-a PUSD, Nino Ćurić, ravnatelj HMP, Leo Luetić, dopredsjednik Hrvatskog Crvenog križa, Željko Grubišić te pročelnik HGSS stanica Split, Darko Gavrić. U samoj vježbi angažirani su bili DVD Trilj, JVP Sinj, DVD Sv. Jakov Dicmo, DVD Sinj, JVP SDŽ PUSD, Zavod za hitnu medicinu, HRC, HGSS, Specijalističke postrojbe, Centar 112, Županijski vatrogasni centar i drugi.

P

Slična vježba samo s elementima spašavanju na moru bila je nedavno u Vranjicu, a sve je to dio projekta E-CITIJENS kazao je voditelj projekta Ognjen Čavar:

‘Projekt je dio prekogranične suradnje Hrvatske i Italije koji je počeo je 2019. godine i sufinanciran je iz sredstava EU fondova. Međutim zbog korone dvije godine nismo bili u mogućnosti pristupiti njegovoj realizaciji, ali evo sada s vježbama, edukacijama, nabavkom opremom on je došao u završnu fazu. Splitsko – dalmatinska županija je za ovaj projekt uspjela izvući 316 tisuća eura iz projekta, a to je nešto više nego je ispočetka bilo predviđeno. Većina sredstava namijenjena je za ovakve vježbe i opremu za vatrogasce i druge službe’, istaknuo je Čavar, čiju izjavu poslušajte OVDJE.

Cijeli događaj, odnosno vježba bio je na području grada Trilja. Vježbu je s svojim sugrađanima pratio triljski gradonačelnik Ivan Bugarin:

‘Ovo što smo vidjeli daje nam jednu sigurnost za sve građane ne samo našeg grada nego cijele SDŽ. Vidjeli smo spremnost svih službi koji rješavaju stimulirajući situaciju potresa. Mi smo s strane grada Trilja i Civilne zaštite odradili sve ono što se od nas tražilo. Inače sama suradnja našeg stožera s onim županijskim je vrlo dobar, a to se pokazalo i kroz ove dvije pandemijske godine’, istaknu je Bugarin.

Cijelu izjavu gradonačelnika Bugarina poslušajte OVDJE.

Posebno interesantno na vježbi od vozila,pasa tragača,policije, vatrogasaca i drugih sredstava bilo je interesantno djeci i DV Trilj koji se nalazi u neposrednoj blizini urušene zgrade u kojoj je provedena današnja vježba. Na kraju je svim sudionicima vježbe i posjetiteljima Crveni križ s djelatnicima i suradnicima društva iz sinja pripremio i podijelio okrjepu, a to je grah i osvježavajuće piće.

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh