ALKARIC

U Županijsku skupštinu Splitsko-dalmatinske izabrani Miro Bulj i Dinko Bošnjak

Autor/ica
Objavljeno: 4 lipnja, 2021
bulj bosnjak

Pored lokalnih izbora za čelnike općina, gradova, županija, za općinska i gradska vijeća,  zanimljivo je sagledati i tko je osvojio vijećničko mjesto u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije.

Svakako je zanimljivo pogledati konačne rezultate za izbor predstavnika građana u regionalnom parlamentu, koji u ovom sazivu broji četiri vijećnika manje – umjesto 51, u periodu 2021.-2025. predstavljat će nas 47 vijećnika.

Od 11 lista koliko ih je željelo naći mjesta za svoje kandidate to je ostvarilo 7 lista. Lista HDZ osvojila je 32,85 posto glasova i 18 mandata. Na drugom je mjestu Most sa 14,51 posto glasova i 7 mandata. Slijedi SDP sa 11,94 posto i 6 mandata, te Koalicija ZA sa 10,07 posto i 5 mandata, a zatim Centar sa 8,60 posto i osvojena 4 mandata. HGS je po odluci glasača ima šestu poziciju sa 8,34 posto i osvojena 4 mandata. Domovinski pokret koji ima 6,95 posto sa sedme pozicije u skupštini će predstavljati 3 vijećnika. Ostale četiri liste – Kandidacijska lista grupe birača Tomislava Mamića, kao ni Alternativa, Am nositeljice Vladimire Mascarelli, te koalicija HDS, HSS-SR, SU Gorana Dodiga kao i lista RF–SRP Maria Vujevića nisu ostvarili vijećnički mandat.

Gledajući popis svih 47 vijećnika koji su na temelju gore navedenih rezultata ostvarili ulazak u Županijsku skupštinu, iz cetinskog kraja 2 su kandidata postali članovi Županijske skupštine. S liste koja je osvojila najveći mandata – one HDZ-a u Skupštini je Dinko Bošnjak, novi/stari načelnik Općine Hrvace. Bošnjak je na ovoj listi bio 7. Drugi koji je ostvario ulazak u skupštinu je Miro Bulj, novoizabrani gradonačelnik Sinja koji je nosio listu MOST-a.

Sigurno će biti određenih promjena kod popisa vijećnika, s obzirom kako su neki od izabranih vijećnika sa svih lista osvojili čelna mjesta u županiji, gradovima i općinama. Treba sačekati skorašnju konstituirajuću Skupštinu SDŽ i vidjeti koje će promjene biti i hoće li još netko od kandidata iz cetinskog kraja naći svoje mjesto u Skupštini.

Podsjetimo kako je u prethodnom sazivu Županijske skupštine tijekom cijelog mandata bilo troje skupštinara iz cetinskog kraja – Božo Župić iz HDZ-a te Miro Bulj i Denis Bobeta iz MOST-a. Određeno razdoblje članovi Skupštine su još bili Sandra Kovač Levantin i Petar Maretić iz kvote MOST-a.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh