tramax

Udovičići proslavili blagdan svetoga Roka

Autor/ica
Objavljeno: 18 kolovoza, 2014
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: Ivica Perković

Svečanom procesijom u otočkom naselju Udovičići u subotu je počela proslava blagdana svetoga Roka, zaštitnika mjesta, kojeg katolici slave i kao zaštitnika od kožne epidemije, rana i kolere.

Križ, hrvatsku zastavu, papinsku zastavu, zastavu s likom sv. Roka nosili su odrasli i djeca obučeni u narodne nošnje. Procesijom je dominirao kip sv. Roka kojeg su nosili vjernici u narodnim nošnjama. Kretanje procesije pratila je jaka, neprekidna zvonjava crkvenih zvona, koje su s krova crkve ručno pokretala dva mještana, kojima je to bio zavjet svetom Roku da ih tijekom cijele godine štiti od bilo koje nedaće.

Svečano misno slavlje pred mjesnom crkvom predvodio je fra Frano Milanović Litre, uz koncelebraciju ostalih svećenika rodom iz Udovičića i štovatelja sv. Roka.

U svojoj propovijedi fra Frano je prepričao život sv. Roka i njegovo hodočašće iz rodnog grada u Franscuskoj (Montepellieru) do vječnog grada Rima, na kojem je činio čudesna ozdravljenja. Istaknuo je kako sv. Roka treba štovati i u današnje vrijeme, moderno i puno mana i loših osobina koje treba liječiti i ozdravljati.

Nakon večernje svete mise ispred crkve je održan kulturno-umjetnički program Udruge za očuvanje kulturne baštine Cetinskog kraja.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh