Uprizorena Opsada Sinja iz 1715. godine

Autor/ica
Objavljeno: 13 kolovoza, 2020
opsada

Kiša koja je jučer u poslijepodnevnim satima padala osvježila je sinjski kraj. Međutim, jedno drugo osvježenje, ono koje je oživjelo sjećanje na slavnu sinjsku i cetinsku povijest dogodilo se u večernjim satima u središtu Sinja.

U organizaciji Turističke zajednice grada Sinja i ove, zbog epidemije koronavirusa svima neobične godine, upriličeno je uprizorenje slavne i mnogo puta opjevane i umjetnički ovjekovječene bitke pod Sinjem iz 1715. godine, kao i događaja koji su joj netom prethodili.

Kao i predhodnih godina, povijesni spektakl Opsade Sinja 1715. odvijao se u dva čina. Brojni sinjani i njihovi gosti vidjeli su prvi čin uprizorenja na Pijaci, u kojem Osmanlije, u dramatičnom i silovitom naletu, pod vodstvom Mehmmed Paše Čelića kojeg je utjelovio Marko Duvnjak, osvajaju sinjsku varoš, pale crkvu i odvode narod u roblje. Iznimno realistični svjetlosni i zvučni efekti pridonjeli su autentičnosti scena.

opsada

Drugi čin, dugotrajniji, koji je uz sve epidemiološke mjere izveden u Alkarskim dvorima, pratio je još veći broj posjetitelja. Vijeće obrane, na čelu s zapovjednikom Zorzijem Balbijem, kojeg igra Boženko Delonga Bobo, unatoč gotovo bezizlaznoj situaciji ni ne pomišlja na uzmak te odlučuje braniti svoj grad od brojnijega, nadmoćnijeg i snažnijeg neprijatelja. Kako u zapisima i povjesnim svjedočanstvima stoji, upravo uz Gospinu pomoć Osmanlije su poražene, a Sinj oslobođen prijetnje neprijateljskoga jarma, (p)ostavši predziđe kršćanstva. Sve to učiniše branitelji predvođeni fra Pavlom Vučkovićem, kojega je i ovog puta utjelovio gimnazijski profesor, znanstvenik, pisac, urednik i izdavač fra Gabrijel Hrvatin Jurišić.

opsada

Autor ovog dramskoga predloška uprizorenja je prof. Velimir Borković. Predstava je realizirana uz suradnju sa Svetištem Čudotvorne Gospe Sinjske i Viteškim alkarskim društvom. U predstavi su sudjelovali brojni glumci amaterskih kazališta, a nositelji glavnih uloga su bili Bruno Barać, Marijan Grbavac, Damir Žane Alebić, Saša Miletić,  Dijana Ivić Kundid, Bože Pavić, Vedrana Vrgoč, Sanja Gojun, Anđelka Vučković, Mario Vujević, Marko Jelinčić, Anđelka Vučković, Dino Vuković,Mirjana Živalj, Dubravka Vuković i Marija Mandac.

U predstavi su nastupili i članovi KU Marka Marulića Split, GZ Brodosplit, povijesne postrojbe Kliških uskoka, Braniteljske zadruge Patriot, Hrvatske gorske službe spašavanja, plesnog teatra GMS, KUD Dicmo, KUD Glavice, Sinjske mažoretkinje, Udruga za očuvanje baštine cetinskog kraja, Udruga reraša i guslara iz Otoka, Sinjski ferali, konjanici Viteškog alkarskog društva, Kulturno umjetničko središte Sinj, konji Alkarske ergele, a za kočiju se brino Marko Vuković Laća.

opsada

Redateljska palica, kao i prošle godine, bila je u rukama istaknutog kazališnog, televizijskog i filmskog glumaca Roberta Kurbaše, asistent režije je bio Bruno Barać, a dramaturg i producent Luka Perković, sin pokojnog Rade Perkovića, koji je nekada režirao i pripremao ove predstave.

‘Ovo je dramski koloplet scena iz 1715. godine. Ovo nije isključivo dramska predstava, jer imamo i plesne točke, a ove godine imamo i nastup Brodosplita. Ova predstava je jedan kolaž. Preko 70 umjetnika sudjeluje u njoj, doduše među njima je najveći broj amatera, ali ima i profesionalaca, tako da je meni čast i zadovoljstvo koordinirati svim tim ljudima, tom energijom’, kazao je redatelj Robert Kurbaša.

‘Mi smo izuzetno ponosni da je i u ovim okolnostima ‘Opsada Sinja’ izvedena, predstava koja u organizaciji Turističke zajednice ide već dugi niz godine. Ja ću iskoristiti ovu priliku i pohvaliti posebno direktoricu Turističke zajednice Moniku Vrgoč čija energija, volja i zalaganje da ova predstava ide su fascinantni’, kazao je dramaturg i producent Luka Perković.

Ovogodišnji novitet u izvedbi predstave bio je, iznimno važan i od strane sinjske publike na Pijaci i u Alkarskim dvorima odlično prihvaćen, nastup Gradskog zbora Brodosplit pod ravnanjem gospodina Vlade Sunka, čuvenog glazbenog pedagoga, dirigenta i skladatelja, koji je izveo kantatatu Gospi Sinjskoj.

Pored brojnih gledatelja iz Sinja i ostalih mjesta Cetinskog kraja i Splita na u publici su bili i gradonačelnica Sinja Kristina Križanac, čelništvo VAD-a predvođeno predsjednikom Stipom Jukićem i vojvodom Boškom Ramljakom i drugi.

Još jednom se pokazalo, bez obzira na okolnosti i pridržavanje propisanih epidemioloških mjera, da je Opsada Sinja 1715. jedinstven scenski spektakl zahvaljujući kojem, pod okriljem sinjske kolovoške noći, cijeli grad postaje pozornica koja svojom izvornošću gledatelja u trenu prenese – 305 godina u prošlost.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh