lady

UPSUS: Ready-made poklon grada

Autor/ica
Objavljeno: 27 prosinca, 2021
slika

Udruga UPSUS, ovoga adventa jeakcijom ‘Ready-made poklon grada’ odlučila dati božićni ugođaj zaboravljenim objektima koji se nalaze u javnom prostoru.

Idejna zamisao projekta je proizašla iz koncepta ‘ready made-a’, kojeg je M. Duchamp osmislio 1913. godine kako bi opisao ‘gotovi industrijski proizvod svakodnevne upotrebe koji se izlaže kao umjetnički predmet’. Ovim činom Duchamp je želio potaknuti raspravu o biti same umjetnosti i izazvati reakciju izvan akademskih krugova.

‘Kao što je slučaj u svim živim gradovima i naš gradski centar je pun zaboravljenih utilitarnih predmeta koji su izgubili svoju svrhu protokom vremena, a još se nalaze na gradskim ulicama i pročeljima, prepušteni zubu vremena. Blagdanskim ukrašavanjem ovih predmeta željeli smo skrenuti pozornost naših sugrađana na njihovo postojanje i u duhu ready-made-a, na humorističan način, probuditi znatiželju i općenitije propitkivanje svrhe zapuštenih gradskih objekata, prostora, sadržaja i pozicije same umjetnosti u našem gradu’, poručuju iz UPSUS-a.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh