TOMMY mel

Uskoro u Sinju ‘Bosanac na odmoru’

Autor/ica
Objavljeno: 19 travnja, 2024
Rijadov fb Dogadaj Sinj

Iz radionice najboljeg humora ovih prostora dolazi sarajevski kazališni hit -urnebesna monokomedija ‘Bosanac na odmoru’ u kojoj izvrsni glumac Rijad Gvozden sam igra niz uloga i zasmijava publiku do suza.

Smijati se muci u inat popularno je u našem narodu i način kako preživljavamo teške i ponekad nemoguće trenutke. Upravo je to bit predstave Bosanac na odmoru. Rijad priča o svom odmoru na moru koji se zbog prevelikih obaveza i naporne žene Begajete pretvorio u pravu noćnu moru. Da bi to dočarao publici mora glumiti nekoliko likova.

Na beskrajno duhovit način ispričana je u ovoj urnebesnoj monokomediji priča o odmoru koji se kroz prizmu supruga i oca pretvara u svoju suprotnost umor, znoj i patnju. Komični konflikti supružnika zbog suvišnih krpica, različitih interesa, trošenja novca izaziva salve smijeha kod gledatelja.

Suprug, otac štedi svaki dinar-kunu – euro na odmoru se osjeća kao na bauštelu, gunđa, ali izrvšava obaveze. Monodrama progovara o ovisnostima čak i na plaži-ovisnost o mobitelu, društvenim mrežama. Nema istinskog odmora i diskonetkiranja od svega i svakog. Izgubi se bosanski rahatluk i sposobnost uživanja u čistom besposličarenju, višesatnom besciljnom kahvelenisanju.

‘Bosanac na odmoru’ je nastao po motivima teksta ‘mora od odmora’ Esmira Salihovića koji je htio na humorističan način, kroz ispovijest supruga, dočarati sve ‘muke’ kroz koje prolazi porodica sa troje djece, želeći 10-ak dana planiranih za odmor učiniti što ugodnijim. Konačni ishod je – potreba za odmorom nakon odmora.

Adaptacija, režija i igra: Rijad Gvozden.

Produkcija GvozdenPro

Rijad Gvozden publici je poznat po serijama ‘Dobro došli u Orijent Expre’”, ‘Lud, zbunjen, normalan’, ‘Konak kod Hilmije’, ‘Znam kako dišeš’, te filmovima ‘Kuda ideš Aida’, ‘Mrtve ribe’, ‘Smrt u Sarajevu’, ‘Sabina K.’…

 

ferata@ferata.hr
0997370409