Advent Sinj
ogrijevno bukovo drvo X

Uskoro u Ustanovi CEKOM 3LJ praktična nastava studenata splitskog Sveučilišta

Autor/ica
Objavljeno: 27 rujna, 2023

cekom
Kao što je bilo i najavljeno, danas je u prostorijama Ustanove CEKOM 3LJ potpisan sporazum o suradnji između Grada Trilja, Ustanove CEKOM 3Lj  i Sveučilišta u Splitu.

Sporazum su potpisali rektor splitskog Sveučilišta prof. dr. sc. Dragan Ljutić, gradonačelnik Trilja Ivan Bugarin i Ivan Šušnjara, vršitelj dužnosti ravnatelja CEKOM 3LJ.

Ovom svečanom trenutku uz djelatnike Ustanove nazočni su još bili rektorovi suradnici prof. dr. sc. Zoran Đogaš, prorektor za međunarodnu suradnju i suradnju s lokalnom zajednicom, prof. dr. sc. Nikša Jajac, prorektor za infrastrukturu, prof. dr. sc. Igor Jerković, prorektor za znanost i kvalitetu, dr. sc. Danica Ramljak, viša savjetnica Svjetske banke za znanost i obrazovanje i savjetnica rektora Ljutića i Mate Paštar iz županijske razvojne agencije RERA koji je bio koordinator EU projekta CEKOM 3LJ.

Važno je istaknuti kako ovim potpisanim sporazumom Sveučilište u Splitu i CEKOM 3LJ uspostavljaju znanstveno-istraživačku suradnju u cilju povezivanja znanosti i visokog obrazovanja s nastavom i praksom. Vrijednim projektom kojim su obuhvaćene aktivnosti CEKOM 3LJ posebno se ističe nabava vrijedne opreme.

Naime, u tim prostorima je najmodernija vrijedna proizvodna i laboratorijska oprema čijim će korištenjem zaposlenici Sveučilišta i studenti moći realizirati dio nastave u stručne prakse na značajno višoj razini od dosadašnje. Sve će to ići prema zadanom cilju, a to je kako će istraživački znanstveni i stručni rezultati omogućiti iskorake u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji kroz nove proizvode na triljskom i širem području.

‘Drugi put sam u ovoj ustanovi koja nudi takve stručne i znanstvene mogućnosti da je to uistinu posebno. Vidjeli smo da tu već postoji najmodernija oprema, naročito potrebna studijima Ugostiteljstva i gastronomije, Mediteranske poljoprivrede i Prehrambene tehnologije, ali i drugim našim sastavnicama.
Danas potpisani sporazum daje nam mogućnost da kroz zakonom već omogućene posebne poticaje mlade s ovoga područja involviramo kroz fakultete i studijske programe i na dnevnoj bazi ih dovodimo ovdje. Sam početak dolaska studenata trebao bi biti već počete akademske godine’, kazao je između ostalog rektor Ljutić zahvaljujući se na svemu što dolazi od Grada Trilja, kao i svojoj savjetnici dr. Danici Ramljak koja je njihovu suradnju prepoznala kao moguću i sve inicirala.

cekom

Zadovoljstvo ovim potpisanim sporazumom nije krio gradonačelnik Ivan Bugarin.

‘Zahvaljujemo rektoru Ljutiću i svim njegovim suradnicima koji su prepoznali vrijednost koja se nalazi u Ustanovi CEKOM 3LJ i općenito u našem Poslovno-uslužnom centru. Kada smo pokretali agropoduzetništvo u našoj gospodarskoj zoni nismo ni sanjali da ćemo stići do ovoga, da će naša ustanova biti partner Sveučilištu u Splitu i da će Trilj postati sveučilišnim gradom.
Sa zadovoljstvom ćemo naš prostor i opremu ustupiti na korištenje djelatnicima i studentima Sveučilišta. Ovo je za naš grad, cijeli ovaj kraj jedan značajan iskorak i mi se time ponosimo i nastavljamo dalje razvijati našu Ustanovu CEKOM 3LJ’, kazao je gradonačelnik Bugarin.

Sam prostor ove ustanove prostire se  na oko 4.000 metara kvadratnih gradskog objekta Poslovno-uslužnog centra 3LJ, naš CEKOM 3LJ raspolaže s nešto više od 550 metara kvadratnih za vlastitu proizvodnju i istraživanje, a imamo i tri ureda, kazao je v.d. ravnatelja Ustanove CEKOM 3LJ Ivan Šušnjara.

‘Od proizvodno-laboratorijskih uređaja koje ćemo staviti na raspolaganje Sveučilištu najvrijedniji je CO2 extraktor, praktično jedini takav uređaj u Hrvatskoj. Još će, uz nekoliko malih proizvodnih uređaja, moći koristiti modernu istraživačko-analitičku opremu koju smo nabavili za naš laboratorij. Mi s projektom idemo dalje završiti ono propisano do kraja godine i nastaviti u narednom razdoblju pružati usluge našim OPG-ovcima kako bi u našem pogonu mogli realizirati finalizaciju svojih proizvoda’, istaknuo je između ostalog Šušnjara.

 

ferata@ferata.hr
0997370409