ZAUVIJEK OKRUNJENA
HEP x Hrvatska RGB
sponzor alke semafor

Ususret simpoziju o Josipu Kuletinu u Sinju 17.06.2021.

Autor/ica
Objavljeno: 15 travnja, 2021

kuletin
Kako vrijeme brzo prolazi! Kao da je bilo jučer. Ljeto Gospodnje 2020. Ili još točnije, 30. srpnja 2020. U klaustru svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske predstavili smo knjigu nota Josipa Kuletina. Knjiga s naslovom ´Sinjski alkari i druge skladbe´.
Ljubitelji  glazbe došli su na svoje. Gradska glazba Sinj svirala je Kuletinove koračnice Sinjski alkari i Kroz splitske kale. Duh Josipa Kuletina po njegovim notama razgalio je srca prisutnih.
Bilo je i onih koji su po prvi put čuli tko je bio Josip Kuletin. Note ostaju. Kuletin živi u zvukovima glazbenih instrumenata.
Knjiga njegovih nota dospjela je do mnogih poštovatelja našega Sinjanina i do glazbenih sladokusaca, bilo muzikologa, profesora glazbe, dirigenata, muzičkih škola, osoba koje su rodbinski vezane s Josipom Kuletinom.

Jedan od budućih predavača na simpoziju koji je dobio Kuletinove note je i prof. Tonći Ćiećerić. Bio je prisutan i te večeri kod predstavljanja Kuletinovih nota. Spremno se odazvao za simpozij.

Evo što mi je rekao: ‘S obzirom na moje područje znanstvenog interesa, a to je proučavanje povijesti vojne glazbe u Hrvatskoj, a posebice u Dalmaciji, ja bih se u svom radu, analizirajući Kuletinovu glazbenu ostavštinu, posvetio postavljanju njegovog glazbenog opusa u kontekst vremena i prostora u kojemu je taj opus nastao. U prvom redu povezao bih kulturne, političke i opće društvene prilike u kojima je Kuletin djelovao i stvarao i usporedio ga sa njegovim suvremenicima koji su se bavili istim i sličnim poslovima. Naime, u Kuletinovom vremenu je postojalo još hrvatskih kapelnika koji su u okviru vojski od Austro-ugarske Monarhije, preko Kraljevine Jugoslavije, Nezavisne Države Hrvatske pa sve do Federativne Narodne Republike Jugoslavije, odnosno Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije dijelili iste umjetničke i životne sudbine. Mislim da bi bilo jako vrijedno život i rad Josipa Kuletina postaviti uz bok njegovim suvremenicima i tako ga čvršće pozicionirati u povijesti hrvatske (vojne) glazbe.’

A evo kako je knjiga Kuletinovih nota djelovala na srce i dušu onih koji su je držali u svojim rukama:

Oduševljena sam. Prelepa je. Neizmerno stručno urađena. Kolosalno i ozbiljno izdanje koje će zasigurno u velikoj meri doprineti razvoju znanstvenog istraživanja u muzikologiji ali i najvećim delom to je veliki doprinos zaštiti hrvatske baštine. Neizmerno sam ponosna na moje pretke i obitelj…Postaviću je na počasno mesto u mojoj velikoj biblioteci.

Dr. Irena Kuletin-Ćulafić, Beograd

U ovom trenutku treba se sjetiti velikoga rimskog pjesnika Kvinta Horacija Flaka koji je uskliknuo: ‘Exegi monumentum aere perennius – Podigoh spomenik od mjedi trajniji’ (Car. III, 30). Ovom knjigom fra Jozo je podigao spomenik Josipu Kuletinu, 75 godina poslije njegove smrti. Ova knjiga je pokojnom Josipu Kuletinu “spomenik trajniji od mjedi”, koji ljudima u domovini i u inozemstvu svjedoči o karakternom mužu, intelektualcu, skladatelju, koji je mučeničkom smrću posvjedočio svoju ljubav prema Gospodinu Bogu i svojoj domovini Hrvatskoj.
A svi mi, građani njegova rodnog grada Sinja, budimo ponosni na njega, njegov život i njegovo glazbeno djelo!

Prof. fra Hrvatin Gabrijel Jurišić, Sinj

Mislim da je to izuzetan dar hrvatskom narodu jer se do sada nije niti znalo da postoji tako vrijedan i važan čovjek kao što je Josip Kuletin. Njegov opus je veličanstven. Vama uistinu velika hvala što ste objavili i obogatili hrvatsku povijest za ovaj vrijedni biser.

Tomislav Hauptfeld, Karlovac

Primite zahvalu u ime djelatnika Glazbene škole Karlovac i u moje osobno ime što ste nam darovali vrijedno izdanje Sinjski alkari i druge skladbe Josipa Kuletina. Glazbena škola Karlovac najstarija je glazbena škola u Hrvatskoj s vrlo vrijednom zbirkom knjiga pa će Vaše izdanje zasigurno pronaći dostojno mjesto u našoj knjižnici te će ga naši nastavnici rado koristiti kao notni materijal.
Srdačno Vas pozdravljam

Snježana Mrljak, ravnateljica Glazbene škole Karlovac


Š
umi iz beskraja domoljubne boli, radosti i nade
Tajnovito neodoljivo blago nota i zvuka Josipa Kuletina
Iz tame gdje život pobjeđuje smrt i čudesno zadivljuje domoljubno oko i uho
Plodonosnim novim i novim našašćima fra Joze Župića.

S. Judita Čovo, Split

Kakva velika radost i iznenađenje! Bio sam iznenađen da notni svezak sadrži upravo kompletne partiture dviju opereta…Veliko hvala za veličanstvenu i važnu publikaciju.

Daniel Hirschel, Weida

Hvala za čudesnu knjigu. Vrlo zanimljiva i korisna.

Ervin Hartman, Maribor

A Ti, vrijedni i neumorni fra Jozo, samo nastavi radovati – a ako treba i ići na živce – istraživanjem, pisanjem, organiziranjem skupova i ustrajnošću na prijedlogu da svojedobno proslavljeni mučenik Josip Kuletin bude slavljen u Sinju i ulicom nazvanom po njegovu imenu i dostojnim spomenikom.

S. Judita, Split

Fra Jozo Župić

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh