svabo

Utvrda Nutjak – prošlost, sadašnjost i budućnost

Autor/ica
Objavljeno: 20 listopada, 2021
pozivnica nutjak

U četvrtak 21. listopada 2021. godine s početkom u 18 sati u Muzeju triljskog kraja u Trilju upriličit će se otvorenje izložbe ‘Utvrda Nutjak – prošlost, sadašnjost i budućnost’. Izložba se otvara povodom Dana europske baštine koji se obilježavaju u rujnu i listopadu, a ove godine s temom ‘Baština za sve!’

U sklopu otvorenja bit će ukratko predstavljen i istoimeni katalog izložbe.

Utvrda Nutjak smještena je na litici iznad kanjona rijeke Cetine kod Trilja, a izgradio ju je poljički knez Žarko Dražojević krajem 15. stoljeća. Danas je zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske upisano u Registar kulturnih dobara.

Koncepcija izložbe sadrži tri tematske cjeline koje premošćuju prostorni i vremenski razmak između primarnog i sekundarnog konteksta izloška, te komuniciraju njegov put od arheološkog nalaza do muzejskog predmeta. Naglasak je stavljen i na povijesni značaj utvrde u vremenu prodora Osmanlija, te njenu ulogu u oblikovanju lokalnih mitova i legendi sačuvanih u narodnoj predaji.

Izložba je rezultat suradnje triju muzeja čije područje djelovanja obuhvaća i utvrde sliva Cetine: Muzeja triljskog kraja, Muzeja Cetinske krajine Sinj i Gradskog muzeja Omiš. Realizirana je uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Trilja.

Izložba će za javnost biti otvorena do 21. prosinca 2021. godine.

Otvorenje će se upriličiti uz poštivanje preporučenih epidemioloških mjera.

POZIVNICA NUTJAK
Print Friendly, PDF & Email

Na vrh