HEP Hrvatska

Velika fešta na Tijarici

Autor/ica
Objavljeno: 31 srpnja, 2022
naslovna

Nakon dvije pandemijske godine na najljepši način na scenu se vratila jedna od najboljih fešti u Dalmatinskoj zagori. Pred oko četiri tisuće posjetitelja na Tijarici je u organizaciji udruge ‘Pokrenimo Tijaricu’ održana 19. po redu manifestacija ‘Dani komina, pure i bronzina’. Simboličnim paljenjem vatre na kominu, predsjednica Organizacijskog odbora Ana Bravić, triljski gradonačelnik Ivan Bugarin i tijarička djeca u narodnim nošnjama svečano su otvorili ovu manifestaciju.

Na ovoj jedinstvenoj kulturno – gastronomskoj manifestaciji i ovoga puta posjetitelji iz cijele Dalmatinske zagore, susjedne Bosne i Hercegovine mogli su uživo vidjeti pripremanje starih i zaboravljenih jela na kominu i uz njega: kruha ispod peke, uštipaka, raštike, pure, juhe od pivca, spravljanje masla na starinski način, pečenje kukuruznog kruha tzv. kukuruze i drugih zaboravljenih delicija. Nedaleko od velikog komina pekli su se janjci i odojci, posjetitelji su željeli kušati pripremljena jela, a mnogi i sjetiti se što ih je u mladosti othranilo.

komin

Nije nedostajalo niti ponude za najmlađe, jer puno se toga moglo naći na dosta izložbenih mjesta od igračaka, slatkiša i ostalih dječjih zanimacija. Moglo se vidjeti i kupiti drvenarije, balota, drvenih kašika, bilo je u ponudi opanaka, dijelova narodne nošnje, pravi dernek. Kada je crkveno zvono s tijaričke crkve otkucavalo sedmu večernju uru uslijedio je mimohod sudionika folklornog programa. Nakon odavanja počasti poginulim braniteljima u Domovinskom ratu i himne ‘Lijepa naša’ prigodno su pozdrave uputili predsjednica Udruge Pokrenimo Tijaricu Ana Bravić i gradonačelnik trilja Ivan Bugarin.

U dvosatnom kulturno-umjetničkom programu na velikoj pozornici nastupili su Triljske mažoretkinje, HKUD Linđo iz Neuma, HKUD Mokro iz Širokog brijega , HKUD Sveti Marko Vinica kraj Čitluka, KUD Krenica iz Gale, HKUD Peruća iz Hrvaca, Muški pjevački sastav ‘Vukšićki bećari’ iz Vukšića te Udruga pjevača Gangaša iz Župe Radobilje.

ples

Organizator je ovom prigodom svim sudionicima folklorne večeri uručio zahvalnice i prigodne poklone s motivima triljskog kraja. Hrvatski branitelj, pjesnik Jozo Klarić iz Čaporica uručio je svoju knjigu o gradu heroju Vukovaru Ani Bravić i time na svoj način čestitao organizatoru na predivnoj večeri. Nakon folklornih skupina do dugo u noć odzvanjale su žice tamburice uz tamburaški sastav Gazde. Voditelj programa tijaričke fešte bio je Ante Botić.

tijarica

Uz ovaj kulturno umjetnički program, Tijaričani su dan ranije organizirali dragovoljno darivanje krvi, služena je sveta misa za branitelje, upriličili su u prostorima škole izložbu starih fotografija i tradicionalno druženje Tijaričana koji su ostali na rodnom ognjištu i onih raseljenih diljem Hrvatske i svijeta. Pokrovitelji ’19. Dana komina, pure i bronzina’ bili su Splitsko – dalmatinska županija, Grad Trilj, TZ SDŽ, klub Tijaričana u Berlinu, mještani Tijarice te mnogi pojedinci, poduzetnici i tvrtke s područja Hrvatske.

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh