tramax

Veliki četvrtak

Autor/ica
Objavljeno: 17 travnja, 2014
posljednja_vecera

Danas je Veliki ili Sveti četvrtak. To je dan Isusove posljednje večere. Danas Crkva ulazi u sveto trodnevlje, u sjećanje, komunikaciju kroz liturgiju i molitvu Isusovih posljednjih dana i djela. Crkva i zapadni svijet od danas se spremaju na slavljenje i doživljavanje Uskrsa.

Na Veliki četvrtak je Isus sa svojim učenicima proslavio posljednji put židovski blagdan Pashe i to jedan dan prije samog blagdana, te ustanovio svetu misu, po kojoj se kršćani osobito prepoznaju. Danas je on ostavio Crkvi i svijetu znak svoje prisutnosti u kruhu i vinu, predao tako Crkvi i čovječanstvu svoje ljudsko tijelo i svoju krv, kao polog i garanciju pobjede nad patnjom, smrću i krivicom, te nad zlom i katastrofama. Danas je Isus izrekao najhumanije riječi apostolima i svijetu, danas je čudesno molio za nas, danas je obećao svog Duha protiv duha zloće, nehumanosti i razaranja. Danas je bio izdan, uhićen i cijelu noć sudski ispitivan. Danas se mrak čovjekove duše pokazao najgušćim, danas je čovjek nepovratno pao u bezdan zavisti i mržnje na Boga. No, danas je nebo najbliže zemlji, danas je milosrđe jače od krivice, danas je dobrota pobijedila zloću, danas je pakost čovjeka pretvorena u pokajanje, danas je mrak ranjen zrakom nade.

U Crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske jutros u 7 sati služena je jutarnja molitva iz časoslova, a misa Večere Gospodnje, koja je jedina misa danas i pjevanje Gospinog plača počet će u 19 sati. Molitva ‘Getsemanska ura’ je u 22 sata.

Danas, sutra i na Veliku subotu ispovijed će biti od 7,30 do 12 i od 16 do 18,30 sati. U Svetištu Gospe Sinjske na Uskrs neće biti ispovijedanja.

 

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh