semafor
HEP kultura Alkar
extrametal banner
baner čovo

Veliki interes Sinjana za ‘Slučaj Perković – spašavanje zločinačke budućnosti’

Autor/ica
Objavljeno: 10 siječnja, 2014

slucaj_perkovic2

U unutarnjem prostoru Alkarskih dvora sinoć je predstavljena knjiga poznatog hrvatskog povjesničara prof. dr. sc. Josipa Jurčevića pod nazivom ‘Slučaj Perković – spašavanje zločinačke budućnosti’. Na predstavljanju se okupilo 200-tinjak posjetitelja, što je još jednom pokazalo koliko ova tema posljednjih mjeseci zaokuplja hrvatsku javnost.

U ime organizatora ove svečanosti, sinjskog ogranka Matice Hrvatske, nazočne je pozdravio predsjednik Ogranka fra Mirko Marić, koji je tom prigodom dr. Josipu Jurčeviću poklonio knjigu ‘Sinj i njegova Gospa’.

Potom se nazočnima obratio komunikolog prof. Mihovil Bogoslav Matković, koji je govorio o knjizi i o njenom autoru. U svom izlaganju između ostalog je kazao:

‘Jurčević spada među one hrvatske intelektualce kojima je tema stradanja Hrvatske jako bliska. U tom pogledu, ovo je ključna knjiga, jer ona predstavlja dijagnostiku što se u Hrvatskoj zbivalo devedestih godina’, naglasio je Matković dodajući kako je zatečen ogromnim interesom građana Sinja i njihovom rekacijom na sve što se u Hrvatskoj događa oko slučaja Perković. Naime, na nijednom dosadašnjem predstavljanju ove knjige nije se okupio ovako veliki broj ljudi.

Urednik Hit radija i portala Ferata Joško Kontić na početku svog izlaganja našalio se kako bi se predstavljanje ove knjige moglo nazvati i ‘Josipijada’, navodeći da je knjigu o Josipu Perkoviću napisao Josip Jurčević, da su njeni junaci Josip Boljkovac, Josip Manolić i Josip Broz, a da iznad cijele priče lebdi duh Josifa Visarionovića. Kontić se osvrnuo i na poglavlje knjige u kojemu je citirano izvješće američke obavještajne agencije CIA , a prema kojemu je u Hrvatskoj u 20 godina pokradeno više od 20 milijardi dolara – točnije 8 milijardi dolara u prvih 10 godina, a 15 milijardi dolara u drugih deset godina hrvatske neovisnosti.

‘Većina građana danas želi europsku Hrvatsku koja se ograđuje od svih totalitarizama, bez obzira na njihov predznak. Ali nažalost, u ovoj zemlji postoje i oni koji to još ne prihvaćaju,’ naglasio je Joško Kontić.

Na početku svog obraćanja okupljenima, autor knjige dr. Josip Jurčević kazao je kako nije ni sumnjao u zainteresiranost Sinjana za ovu temu pa ga i ne čudi velika posjećenost predstavljanja njegove knjige. Zahvalio se svim posjetiteljima, organizatoru Ogranku Matice Hrvatske u Sinju, Viteškom alkarskom društvu na ustupljenom prostoru te predstavljačima knjige. Ukratko je prepričao neke podatke iznesene u knjizi, navodeći kako se UDBA i njena mreža i 90-ih godina preoblikovala, o čemu zorno svjedoči podatak da je od 854 pripadnika UDBE u Hrvatskoj njih 750 nastavilo rad u hrvatskim tajnim službama.

Jurčević je također kazao kako je ta mreža do danas preuzela kontrolu nad društvom, a suradnika UDBE ima u medijima, među urednicima, diplomacijom te u gospodarstvu, i to u njegovim najjačim granama – turizmu i bankama.

Dr. Jurčević je nadalje istaknuo kako Slučaj Perković govori o namjeri da se zaštiti jedan čovjek, a pravo je pitanje zašto se hrvatska vlast tako ponaša. Možda zato jer mnogi tako štite sebe i ideologiju od koje se nikad nisu distancirali.

‘S obzirom na medijsku nazočnost ovog slučaja nadam se kako će barem u nekom postotku promjeniti ozračje u Sinju, i kako će se većina Sinjana angažirati društveno i politički, da u naše institucije dovedemo ljude koji nas neće ovako upropaštavati unutra i u Europi’, kazao je dr. Josip Jurčević.

Nakon predstavljanja knjige održana je polustana rasprava u kojoj je na pitanja okupljenih odgovarao autor. Pitanja su se uglavnom odnosila na aktualni politički trenutak u Hrvatskoj, a posjetitelje je zanimalo i na koji je način dr. Jurčević došao do podataka navedenih u knjizi. U prigodnom dijelu programa nastupila je muška klapa KUD-a ‘Vrilo’ Han-Obrovac.

Fotogalerija

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh