HEP kultura Alkar

Vigilija Velike Gospe u Sinju

Autor/ica
Objavljeno: 15 kolovoza, 2018
vigilija1

Izvor: www.gospa-sinjska.hr

U predvečerje svetkovine Velike Gospe, 14. kolovoza 2018. u 18.00 sati, slavlje Uznesenja blažene Djevice Marije započelo je u 18.00 sati skidanjem Gospine slike i procesijom preko samostanskog dvorišta do Trga dr. Franje Tuđmana.

vigilija3

 

Za vrijeme skidanja slike i procesije slavila su zvona Gospe Sinjske i svirale fanfare. Sliku Gospe Sinjske nosili su franjevački bogoslovi. Nakon ulazne pjesme, fra Antonio Mravak, župni vikar ispjevao je Pohvale Čudotvornoj Gospi Sinjskoj. Euharistijsko slavlje je predvodio mons.Ivan Šaško, zagrebački pomoćni biskup, a u koncelebraciji su bili provincijal fra Joško Kodžoman, gvardijan i upravitelj Svetišta fra Petar Klapež, župnik fra Perica Maslać i drugi svećenici.

vigilija4

Mons. Šaško u svojoj propovijedi istaknuo je kako su svi hodočasnici koji su došli u Svetište „živa homiliju“ koja na slavljenički liturgijski način prevodi i utjelovljuje vjeru u otajstvo Uznesenja Blažene Djevice Marije. Oslanjajući se na liturgijska čitanja Svetkovine otajstvo Utjelovljenja izraženo je u tri slike u Kovčeg saveza; u pobjedu nad smrću, u blaženstvo slušanja Gospodina. I svaka od tih slika duboko se tiče se tiče života svih hodočasnika koji svoj život svaki dan prinose Gospodinu. Nadalje je mons. Ivan rekao kako se život štovatelja Majke Gospodinove može sažeti u tri slike: pratiti, razmatrati i dodirnuti Majku Božju, a ovo sve imamo u procesiji što je ujedno i njezin smisao.

Govoreći o Marijinom Uznesenju na nebo, ono je znak Marijina ulaska u Božje svetište. Marija je „Škrinja zavjetna“ koja je riznica Božje blizine, milosrđa, proslavljene ljudskosti snagom Božjega Duha; u njoj nam pogled seže do Novoga i vječnoga saveza; u njoj smo i mi u Škrinji vječnosti, zahvaćeni darom besmrtnosti.

‘Marija je i slušateljica Božje Riječi. Ona se u potpunosti otvorila toj Riječi i prihvatila da se u njoj utjelovi (usp. Lk 1, 26-38). Prepoznavala je tu Riječ u susretima i događajima (usp. Lk 1, 46-56); pred djelima te Riječi pjevala je i nosila nadu (usp. Lk 2, 1-20); razmatrala je Riječ u svome srcu (usp. Lk 2, 21-32); slijedeći Božju volju i sama je bila znak osporavan (usp. Lk 2, 33-38); u brižnosti je otvarala prostore za radost Riječi, da ju drugi mogu osjetiti, prepoznati, dodirnuti i zagrliti’,  istaknuo je o. biskup.

vigilija2

Čuvati Božju Riječ možemo samo onda ako ljubimo, a i sam Isus poručuje : Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati (usp. Iv 14, 15), pri čemu je čuvanje zapravo vršenje, što nam govori druga Isusova riječ, u skladu s izgovorenim blaženstvom: Moja majka i braća oni su koji slušaju Božju riječ i vrše ju (usp. Lk 8, 21).

vigilija5

Na kraju slavlja fra Petar Klapež, gvardijan i upravitelj Svetišta, zahvalio je mons. Ivanu Šašku, pomoćnom biskupu zagrebačkom, propovjednicima kroz devetnicu fra Anti Mariću te don Ivanu Ćubeliću. Pozdravioje fra Joška Kodžomana, provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, prisutne svećenike, časne sestre, hodočasnike iz Rame kao i sve hodočasnike iz BiH, svih dijelova Hrvatske i inozemstva. Na kraju je zamolio mons. Ivana Šaška za blagoslov nad cijelim hodočasničkim narodom. Euharistijsko slavlje završilo je blagoslovom s Gospinom slikom i himnom ‘O Gospe Sinjska’, nakon čega je Slika vraćena u crkvu.

Euharistijsko slavlje na Vigiliju Velike Gospe uzveličao je mješoviti župni Zbor Svetišta pod ravnanjem fra Jure Župića i s. Jelene Mijić.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh