extrametal

Vigilija Velike Gospe

Autor/ica
Objavljeno: 15 kolovoza, 2013
vigilija9

Foto: www.gospa-sinjska.hr

Na Vigiliju Velike Gospe svečanu svetu misu na Trgu dr. Franje Tuđmana u Sinju predvodio je mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski i predsjednik HBK, uz koncelebraciju više svećenika.

Govoreći o četiri vjerske istine i povlastice kojima je Bog obdario samo Mariju, mons. Puljić je kazao kako je  blagdan Velike Gospe izvor nade i sigurnosti. Kao primjer sigurnosti i vjere istaknuo je nedavni događaj kada je primalja u Općoj bolnici ‘Hrvatski ponos’ u Kninu odbila asistirati namjernom pobačaju iz svoga vjerskog uvjerenja i priziva na savjest.

‘I dok se nadamo da će gospođa Stojak izboriti pravo priziva na savjest temeljem Etičkog kodeksa i Zakona o primaljama, očekujemo također da narodni predstavnici u Hrvatskom Saboru konačno revidiraju Zakon koji je izglasan još za vrijeme komunizma. Budući da taj zakon nema respekta pred tajnom života, društvo koje ga podržava i prakticira ne može se nadati boljoj i mirnoj budućnosti. Među zlodjelima, naime, koje čovjek može počiniti proti životu, posebice je strašan čin čedomorstva koji Drugi vatikanski sabor naziva ‘užasnim zločinom’. Crkveno pravo predviđa najoštrije kazne ‘izopćenja’ za sve koji izvrše ili potpomognu izvršenje pobačaja.’

Mons. Puljić je pozvao vjernike da se usrdno mole Gospi kako bi u našoj Domovini bilo sve više pojedinaca, društava i obitelji koji će se zalagati za poštivanje života i u našem vremenu bili ‘svjetlo svijeta i ognjište života’.

‘Ovo je također prigoda potaknuti sve da život brane, poštuju i zauzimaju se za njegovo dobro na svim područjima; kako na osobnom, vjerskom i duhovnom, tako i na izvanjskom, društvenom, zakonodavnom, političkom, gospodarskom, socijalnom i medicinskom.’

fotogalerija

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh