fruhwald
otvorena vrata

Vijećnička pitanja Bulja, Vučkovića, Križanca i Gulića

Autor/ica
Objavljeno: 7 lipnja, 2020
bulj vuckovic krizanac gulic

U okviru aktualnog sata 29. sjednice sinjskog Gradskog vijeća vijećnici su postavili 17 vijećničkih pitanja. Ovoga puta izdvajamo pitanja Mira Bulja (MOST), Nikole Vučkovića (SDP), Marka Križanca (HDZ) i Ante Gulića (NL dr. Jadrijević).

MOST-ovac Miro Bulj kazao je kako već mjesecima zove tvrtku Čistoća Cetinske krajine te moli da pokose bilje uz lokalne prometnice, no rečeno mu je da je stroj kojeg služe za košnju i održavanje puteva pokvaren. Sramota je, kaže, da Čistoća u svom voznom parku ima toliko ‘Škoda’, a nemaju stroj za košnju. Naglasio je kako su ugroženi životi ljudi na našim lokalnim cestama i pitao kada će se ovaj problem riješiti.

Pročelnica Jelena Kekez Poljak kazala je kako je odmah nakon Buljevog obraćanja kontaktirala Čistoću, gdje su ju upoznali s time da je stroj u kvaru i ukoliko ne bude otklonjen u skorom vremenu, kroz postupak javne nabave Čistoća će angažirati nekoga da pokosi bilje uz prometnice.

‘Mi ovdje imamo povjerenu komunalnu djelatnost tvrtki Čistoća i kada nam u Odjel dođu takvi zahtjevi nemamo osnovu pozvati ikoga drugog osim Čistoću, a na koji način će oni to organizirati – vlastitim resursima ili angažiranjem nekoga drugog, to je stvar njihovog postupanja unutar tvrtke’, kazala je pročelnica Kekez Poljak.

Bulj nije bio zadovoljan ovakvim odgovorom te je vodstvu Čistoće poručio:

‘Ne obave li svoju obavezu koju građani plaćaju, garantiram im da ću sjest dolje na ulaz i nitko neće niti ući niti izaći. Moći će izaći ljudi, ali kamioni i Škode s kojim voze djecu u vrtić ili idu u kladionicu neće moći izaći. Mene građani s pravom pritišću zbog tih zaraslih putova. Otrijeznite se već jednom, izađite iz kancelarija i pogledajte malo kako izgledaju lokalne ceste.’

Vijećnik SDP-a Nikola Vučković podsjetio je kako za vrijeme epidemije koronavirusa nije bilo sportskih natjecanja ni kulturnih manifestacija. Gradonačelnicu Kristinu Križanac upitao je je li Grad Sinj u tom period isplaćivao sredstva korisnicima Proračuna u sportu i kulturi.

‘U svim programima javnih potreba Grada Sinja koje provode udruge osigurao se je dio sredstava namijenjenih za plaće zaposlenika, režijske i ostale osnovne troškove, dok se isplata za provođenje predloženih i usvojenih programa, projekata, akcija, bilo kakvih manifestacija obustavila do daljnjega. Na jednak način postupila je Zajednica sportskih udruga, odgovorila je gradonačelnica Križanac.

Vučković nije bio zadovoljan odgovorom, istaknuvši kako nitko od korisnika proračunskih sredstava u sportu nije vezan profesionalnim ugovorom, a ima informaciju da su im isplaćivani honorari iako nisu imali ni treninge ni natjecanja.

‘Naprosto je nevjerojatno da vi kao gradonačelnica niste osjetili trenutak da sačuvate proračunska sredstva i eventualno da ta sredstva iskoristimo na početku iduće sezone. Vrlo vjerojatno neće biti dovoljno novca u Proračunu da početak iduće sportske sezone’, kazao je Vučković.

Vijećnik HDZ-a Marko Križanac gradonačelnicu je upitao je li obavljen tehnički pregled IEC-a Sinjska alka, je li bilo manjkavosti na izgradnji objekta i kada očekuje stavljanje objekta u svrhu kojoj je namijenjen. Također je upitao koje su opstrukcije vršene i od strane koga, kojoj pravnoj osobi će staviti ovaj objekt na upravljanje i je li se osiguralo osoblje koje će biti potrebno za izvršavanje svega onoga što je po projektu predviđeno. Zanimalo ga je možemo li očekivati javni natječaj i mogu li se u objektu održavati konjička natjecanja i priredbe međunarodnog karaktera.

Gradonačelnica Križanac kazala je kako je tehnički pregled obavljen 22. svibnja te su uočene nepravilnosti koje izvođač radova mora otkloniti u zadanom vremenu.

‘Dobivanje uporabne dozvole biti će završetak cjelokupnog projekta Sinj u sridu. Nakon toga planiramo završnu konferenciju na kojoj će biti izneseno sve ovo o čemu me pitate. Odgovorit ću vam i u pisanom obliku.’

Vijećnik Križanac bio je relativno zadovoljan odgovorom.

Vijećnik NL dr. Jadrijevića Ante Gulić osvrnuo se na krizu koju je prouzrokovala pandemija koronavirusa. Kazao je kako je gradonačelnica neuvrštavanjem točki o mjerama za pomoć sugrađanima, obrtnicima i gospodarstvenicima pogođenima krizom iskazala nepoštivanje i neuvažavanje egzistencijalnih pitanja i potreba građana, obrtnika i poduzetnika grada Sinja. Upitao je gradonačelnicu planira li rebalans Proračuna i koje mjere planira i poduzima kako bi se pomoglo onima koji su pogođeni krizom.

Gradonačelnica Križanac podsjetila je kako je Gradsko vijeće na svojoj izvanrednoj sjednici usvojilo mjere za pomoć građanima, obrtnicima i poduzetnicima. Dodala je kako se rebalans Proračuna nije mogao raditi za razdoblje od 19. do 31. ožujka. Sada imaju razdoblje od dva puna mjeseca – travanj i svibanj, koji daju jasniju sliku o tome s koliko sredstava mogu raspolagati i na koji način mogu rezati rashodovnu stranu Proračuna. Najavila je kako će se prijedlog rebalansa vrlo skoro naći pred vijećnicima.

‘Grad Sinj će evidentirati sve pomoći koje je osigurala država i naša Županija i onda će kao jedinica lokalne samouprave prijedlogom rebalansa osigurati pomoć socijalno ugroženima, obrtnicima i poduzetnicima’, zaključila je gradonačelnica Križanac.

Vijećnik Gulić nije bio zadovoljan ovakvim odgovorom. Kazao je kako su za razliku od Grada Sinja Županija i država radili projekcije i na tjednoj bazi te donosili mjere pomoći.

‘I u ovoj situaciji nastavljate gledati sebe. Grad bi se trebao postaviti partnerski, a vaše partnerstvo je to da izbjegavate donošenje konkretnih odluka i odgovora’, kazao je Gulić te zaključio kako je Grad Sinj po donesenim mjerama najgori u Hrvatskoj.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh