ZAUVIJEK OKRUNJENA
HEP x Hrvatska RGB
sponzor alke semafor

Vijećnička pitanja i promišljanja o prostornim planovima

Autor/ica
Objavljeno: 30 ožujka, 2021
uški

Prošli petak održana je 37. sjednica Gradskog vijeća Grada Sinja na kojoj vijećnici nisu razmatrali dvije važne točke dnevnog reda i to: Odluku o donošenju izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Sinja (PPU) i Odluku o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana uređenja Grada Sinja.

Nezavisni vijećnik Ante Šušnjara, inače magistar geografije i magistar inženjer geodezije i geoinformatike u okviru aktualnog sata osvrnuo se na prostorno planiranje te pojasnio da planiranje nastaje društvenim konsenzusom. Istaknuo je kako su vijećnici legitimni predstavnici društva te kako su odgovorni za ograničenja, ali i mogućnosti prostornog planiranja.

‘Pravo Grada je da ucrtava koridore, ograničava gradnju te da propisuje što će se graditi, ali i da radi prostorne planove da ih modificira, promišlja i omogućava daljnji razvoj. U Sinju se događa situacija da su dosta dobra planska rješenja postala taoci sustava koji ih ne provodi. Obaveza Grada je da krene u realizaciju na bilo koji način’, rekao je Šušnjara i pojasnio kako vlasnicima nekih parcela već 15 godina stoji mrtvi kapital, a Grad Sinj po tom pitanju ne radi ništa. Šušnjara je istaknuo kako je obaveza Grada da vlasnike obešteti ili da pokrene gradnju.

Jedan od najvećih problema u budućnosti po pitanju prostornog planiranja Šušnjara vidi u građevinskom pritisku prema Sinjskom polju s obzirom na opću komunalnu neuređenost.

‘Primjerice, Karajkova lokva je idealan prostor za širenje, ali zbog neriješene kanalizacije i prometne infrastrukture tu nitko ne želi graditi. Logično je da ljude vuče Sinjsko polje jer su komasacijom uređene parcele, ali nije prirodno i stvorit će se dugoročan problem. Nama će se desiti da ćemo odustati od detaljnijih planova uređenja (DPU-a), a ovakvim promišljanjem ćemo dobiti Čiovo 2, kaos i močvaru u polju koja će biti ruglo sljedećih 100 godina’, rekao je.

Šunjara je predložio da Grad Sinj pokrene suradnju s fakultetima kako bi se o ovom problemu počelo promišljati. Istaknuo je kako Grad ima obavezu smisleno otvoriti mogućnosti vlasnicima parcela, a onda i pravo propisivati kako će se upravljati prostorom u budućnosti.

Frano Boko

Vijećničko pitanje vezano uz prostorne planove na sjednici je postavio MOST-ov Frano Boko kojeg je zanimalo što je gradska vlast poduzela da se iz GUP-a i PPU-a izbace prometnice koje su planirane za buduće trase, a koje se već dugi niz godina kao projekti nisu realizirali, a iste našim građanima onemogućavaju gradnju i korištenje njihova zemljišta?

Odgovorila mu je vršiteljica dužnosti pročelnice Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalne djelatnosti, gospodarstvo i upravljanje imovinom Grada Sinja Jelena Kekez Poljak koja je, međuostalim, rekla da je tijelo koje je izrađivalo planove postupilo po donesenim Odlukama Gradskog vijeća.

Boko je odgovorio kako je osobno kao i njegovi kolege sudjelovao u javnoj raspravi o GUP- u i PPU te kako je podnio zahtjev da se određene prometnice izbrišu, ali kako su dobili odbijenicu od Županije.

‘Ništa drugo nismo ni očekivali, jer županija radi samo u svome interesu, a ne u interesu građana grada Sinja. Nije mi jasno da se više 10 godina određene prometnice nalaze u PPU i GUP te sprječavaju našim građanima korištenje njihovih zemljišta, a da pri tome Grad Sinj i gradska uprava nisu reagirali. Zbog toga se nameće pitanje da li su Gradu i gradskoj upravi važni interesi građana grada Sinja?

Da budem malo jasniji pojedine prometnice koje bi se u budućnosti trebale graditi zauzimaju koridor od 75 metara na pojedinim građevinskim parcelama koje naši građani dugi niz godina ne mogu kositi iako su vlasnici istih. Grad Sinj i Splitsko-dalmatinska županija bi minimalno trebali obeštetiti naše građe na čija su zemljišta praktički prisvojili ili bi njihovo zemljište trebali otkupiti. Naši građani i njihova privatna zemljišta su taoci grada Sinja i Splitsko-dalmatinske županije jer su nesposobni  realizirati projekte koje su predvidjeli prostornim planovima. Žalosti me što se grad Sinj pretvorio samo u instancu koja prosljeđuje informacije od županije, a ne radi u interesu građana grada Sinja.’, zaključio je Boko.

Dokumentacija o prostornim planovima Grada Sinja sada je već sigurno čekat će novu gradsku vlast.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh