extrametal

Vijećnička pitanja s 30. sjednice sinjskog Gradskog vijeća

Autor/ica
Objavljeno: 1 kolovoza, 2020
gradsko vijece jpg

U okviru aktualnog sata 30. sjednice Gradskog vijeća Grada Sinja postavljeno je 18 vijećničkih pitanja, a mi smo izdvojili po jedno vijećničko pitanje iz svake političke opcije.

Vijećnik MOST-a Petar Župić gradonačelnicu Kristinu Križanac upitao je koja je budućnost zapadne obilaznice kroz Radošić, hoće li i kad doći do službene izmjene širine koridora, odnosno hoće li se i kad planirana obilaznica Sinja i Hrvaca izmjenom i dopunom PPU-a Grada Sinja označiti kategorijom planirana državna cesta te se osigurati koridor 75 metara, kako bi se napokon oslobodio prostor za gradnju novih i legalizaciju starih objekata. Upitao je hoće li koridor od 75 metara biti unutar trenutnog od 150 metara ili se radi o nekoj drugoj trasi te zamolio gradonačelnicu da pojasni proceduru određivanja koridora i postoji li mogućnost utjecaja zainteresirane javnosti na buduće rješenje. Gradonačelnica Križanac odgovorila je kako je projekt zapadne obilaznice preskup te se odustalo od gradnje. Grad sada traži da se postojeća cesta na Radošiću rekonstruira i produži do Hrvaca te se nada pozitivnom odgovoru. Dodala je kako su dobili službeni odgovor kako će koridor od 75 metara biti uvršten i smanjit će se kroz planove koje trenutno rade. Župić je kazao kako njegove dvojbe proizlaze iz gradonačelničinih dosadašnjih dvojbenih odgovora jer ‘namjerno ili ne brka koridor zapadne obilaznice i pokušaja provlačenja nove brze ceste kroz Radošiću, koju su mještani spriječili. Kazao je kako želi da sve bude transparentno i da mještane Radošića upozna s tim kakvu cestu žele i planiraju.

SDP-ovac Nikola Vučković osvrnuo se na problem nekoliko neuvjetnih biračkih mjesta na području Sinja, istaknuvši pritom biračko mjesto u Glavicama, Suhaču, u Domu mladih i dječjem vrtiću ‘Maslačak’. Predložio je gradonačelnici da Grad Sinja da nekoga od djelatnika Gradske uprave zaduže da izađe na teren i odrede mjesta na kojima će se ubuduće održavati izbori, a da se u gradskom proračunu planiraju sredstva da se ti prostori dotjeraju. Gradonačelnica Križanac kazala je kako je Grad Sinj nemalo puta na poziv Izbornog povjerenstva otišao očistiti i urediti prostore. Vučkovićev prijedlog prenijeti će Izbornom povjerenstvu, tražiti da ih izvijeste koji su prostori neuvjetni i onda će vidjeti što se može napraviti. Vučković je bio zadovoljan odgovorom.

Vijećnik HDZ-a Marko Križanac kazao je kako u Sinju postoji veliki problem s upisima u program jaslica, ističući kako više od 50 posto prijavljenih nije uspjelo upisati svoje dijete. Upitao je kako Grad Sinj namjerava ovaj problem riješiti u narednoj pedagoškoj godini. Na pitanje je odgovorio djelatnik Odjela za društvene djelatnosti Željko Sesardić koji je kazao kako gradski Dječji vrtić ‘Bili cvitak’ nema kapacitet za upisati svu djecu, a jedna solucija koja bi mogla riješiti ovaj problem u idućoj godini je da Dječji vrtić ‘Čarobni pianino’ u već postojećem prostoru otvori jednu jasličku skupinu, što će biti ponuđeno kroz rebalans gradskog proračuna. Dodao je kako će gradski vrtić aplicirati na europske fondove za otvaranje jednog manjeg vrtića na području Sinja s jednom jasličkom i jednom vrtićkom skupinom. Vijećnik Križanac izrazio je zadovoljstvo odgovorom.

Filip Klarić Kukuz, vijećnik NL dr. Jadrijevića kazao je kako je u pripremi financija omotnica koja se odnosi na financiranje projekata sredstvima iz Europske unije, a u kojoj Hrvatska može računati na nešto više od 22 milijarde eura. Podsjetio je i kako je nedavno Sinj posjetio premijer Andrej Plenković i predstavio Intervencijski plan za cetinski kraj u iznosu od 150 milijuna kuna. Stoga ga zanima koliko Grad Sinja ima pripremljenih infrastrukturnih i drugih projekta koji su spremni za prijavu na natječaje, koliko projekata je u pripremi i u kojoj su fazi pripreme, koji su to projekti i kolike su njihove procijenjene vrijednosti. Na pitanje odgovorila v.d. pročelnice Jelena Kekez Poljak koja je kazala kako već sada imaju hrpu projektne dokumentacije koja je pripremljena, a posebno koja se odnosi na razvoj prometne i komunalne infrastrukture. Također, kazala je, imaju i objekata i su pripremljeni za obnovu za koje su napravljene konceptualne studije, no zbog skidanja pozicija iz proračuna nisu ih uspjeli prijaviti u postojećem financijskom razdoblju. Dodala je kako će detalje dostaviti u pisanom obliku, a vijećniku Klarić Kukuzu kazala je kako će ga rado primiti u projekti tim ako se javi. Klarić Kukuz nije bio zadovoljan odgovorom. Kazao je kako je ovakav odgovor pročelnice žalostan te da mu zapravo ništa nije odgovorila jer ništa nije pripremljeno. Dodao je kako bi Grad, da ima projektni tim, u protekle četiri godine prijavio bar jedan projekt izuzev ‘Sinj u sridu’.

Nezavisni vijećnik Ante Šušnjara osvrnuo se na projekt Aglomeracija, odnosno na javnu nabavu. Kazao je kako nije bila javna nabava samo za izgradnju aglomeracije odvodnje nego i rekonstrukcija državne ceste kroz Brnaze. Zanimalo ga je je li velika razlika u javnoj nabavi između predviđene i ponuđene cijene nastala zbog tog projekta. Gradonačelnica Križanac kazala je kako im je bilo važno da se spoje ta dva projekta i da se rade istovremeno, odnosno da se ne kopa dva puta. Dodala je kako će Hrvatske ceste, bez obzira na to što su spojene nabave, u cijelosti financirati rekonstrukciju ceste s 24 milijuna kuna.
‘Prilikom ovog natječaja Aglomeracija je premašila procijenjenu vrijednost za 152 milijuna kuna minus ova 24 milijuna. Ne odustajemo od tog projekta, kao što nećemo pristati na priuštivost jer nema šanse da netko kaže da bilo koji od naših mjesnih odbora ili bilo koja lokacija ostane bez aglomeracije’, kazala je gradonačelnica Križanac. Vijećnik Šušnjara bio je zadovoljan odgovorom.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh