dani sv mihovila
Magazin Dugopolje

VIOCK: Korištenje vode iz javne vodovodne mreže

Autor/ica
Objavljeno: 12 srpnja, 2023

Vodovod i odvodnja Cetinske krajine uputila je obavijest korisnicima, udrugama i svim ostalim pravnim i fizičkim osobama sa sjedištem ili poslovnim prostorom na distribucijskom području VIOCK-a. Obavijest donosimo u cijelosti:

‘Vodom iz javne vodovodne mreže VODOVODA I ODVODNJE CETINSKE KRAJINE d.o.o., opskrbljivati se mogu isključivo korisnici VODOVODA I ODVODNJE CETINSKE KRAJINE d.o.o. putem vodovodnih priključaka, ako su isti izgrađeni u skladu s Općim i tehničkom uvjetima isporuke vodnih usluga i ako plaćaju vodne usluge na temelju mjesečnih računa, oni korisnici VODOVODA I ODVODNJE CETINSKE KRAJINE d.o.o., koji su platili jednokratnu isporuku i prijevoz vode autocisternom te svi ostali koji su kod VODOVODA I ODVODNJE CETINSKE KRAJINE d.o.o., zatražili i ugovorili isporuku vode.

Svako drugo korištenje vode iz javne vodovodne mreže protupravno je korištenje vodnih usluga kažnjivo po čl. 62. Zakona o vodnim uslugama, odnosno krađa vode kažnjivo po čl. 228. Kaznenog zakona Republike Hrvatske, a ako se time izazove poremećaj u redovitoj opskrbi stanovništva i čl. 216. Kaznenog zakona.

Pod protupravnim korištenjem vodnih usluga, odnosno pod krađom vode, zakon podrazumijeva i zalijevanje nasada i travnjaka s hidranata, punjenje bazena s hidranata, pranje prometnih površina s hidranata i druge slične radnje koje se izvode bez znanja i odobrenja VODOVODA I ODVODNJE CETINSKE KRAJINE d.o.o., pa makar ih izvodili i vatrogasci.

Hidranti služe isključivo za protupožarnu zaštitu i za potrebe održavanja vodoopskrbne mreže, ispiranje sustava te uzimanje uzoraka za analizu zdravstvene ispravnosti pitke vode.

Onaj tko neovlašteno uzima vodu s hidranta svojim nesavjesnim ponašanjem, ne samo da krši zakon i ugrožava mogućnost brze i učinkovite protupožarne zaštite, nego i ugrožava stabilnost vodoopskrbe čitave ulice ili naselja. Naime, naglim otvaranjem i zatvaranjem ventila na hidrantu izazivaju se hidraulički udari, koji mogu dovesti do puknuća cjevovoda i prekida vodoopskrbe šireg područja. Ako i ne dođe do puknuća cjevovoda, najčešće dolazi do naglog smanjenja tlaka što se kod korisnika na tom području odmah manifestira kao nestašica vode.

Na krađu vode u sustavu javne vodoopskrbe ukazuje telemetrijski nadzor VODOVODA I ODVODNJE CETINSKE KRAJINE d.o.o.. Počinitelji se pronalaze obilascima terena i dojavama građana, a protiv njih se podnose prijave kod nadležnih službi i sudova.

Vodne usluge, zato, ne koristite protupravno. Za korištenje vode iz javne vodovodne mreže javite se u VODOVOD I ODVODNJU CETINSKE KRAJINE d.o.o.,, a primijetite li neovlašteno korištenje nazovite:

– radnim danom od 07:00 do 15:00 sati na broj 021/668-154;
– u popodnevnim satima, vikendom i neradnim danima na broj 021/668-150

Zahvaljujemo se svim korisnicima na razumijevanju i suradnji u omogućavanju uredne isporuke pitke vode.

Vodovod i odvodnja cetinske krajine d.o.o.’

ferata@ferata.hr
0997370409