BANNER FERATA

Visoke temperature zraka štetne za voćarske kulture

Autor/ica
Objavljeno: 22 siječnja, 2018
voćke

Početak 2018. godine obilježile su iznadprosječno visoke temperature zraka, a stručnjaci Poljoprivredne savjetodavne službe prate i obrađuju utjecaj prekomjernih vrućina na poljoprivrednu proizvodnju.

S obzirom na to da se očekuje nastavak iznadprosječno visokih temperatura zraka, potrebno je maksimalno pravilno postupati s voćkama i drugim kulturama. Gostujući u programu Hit radija mr.sc. Ivana Župić, viša stručna savjetnica za zaštitu bilja, istaknula je kako ovo vrijeme nije dobro za voćarske kulture, posebno za koštičavo voće.

‘Desit će se da će one krenuti ranije nego što bi inače trebale krenuti. Ostale voćne vrste kao što su jabuke i kruške nisu toliko problematične’, kazala je Ivana Župić.

Župić je voćarima preporučila aktivnosti koje trebaju odraditi u cilju spašavanja voćaka od vremenskih prilika koje utječu na znatno raniju vegetaciju.

‘Preporuka voćarima je da, kada su temperature iznad 0 stupnjeva Celzija i kada je lijepo vrijeme, naprave zaštitu bakrenim sredstvima koja ujedno sprječavaju razvoj patogena, odnosno gljivičnih bolesti. To će ujedno doprinijeti blagom zaustavljanju vegetacije’, naglasila je mr.sc. Ivana Župić.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh