ALKARIC

Vojna Krizmanić: Nad praznim Isusovim grobom

Autor/ica
Objavljeno: 4 travnja, 2015
isusov_grob
Piše: Vojna Krizmanić, prof.

NAD PRAZNIM ISUSOVIM GROBOM 

 U prvi dan sedmice, vrlo rano, žene dođoše na grob, noseći miomiris koji bijahu pripremile. Nađoše kamen odmaknut s groba. Uđoše, ali ne nađoše tijelo Gospodina Isusa. I dok su stajale zbunjene, najedanput im pristupiše dva čovjeka u blistavom odijelu. Njih spopade strah te oboriše pogled na zemlju, a oni im rekoše:

„Zašto tražite živoga među mrtvima? On nije ovdje! Uskrsnuo je!“ (Lu 24,6)

Ovaj biblijski opis Isusovog uskrsnog dana uvodi nas u misterij Uskrsa, otvara promišljanja i otkriva nove trenutke povijesti. Nakon tragedije Velikog petka, Isusove muke i smrti te polaganja u grob događa se začuđujući zaokret. Pobožne žene dolaze na Isusov grob, ali teški kamen, koji ga je zatvarao, maknut je nadljudskom snagom i one nađoše grob otvoren. U grobu nije bilo Isusovo mrtvo tijelo. Žene su s pravom zbunjene i prestrašene. No, anđeo im otkriva istinu. One pohitaše kazati radosnu vijest učenicima. Oni odmah ne povjerovaše.

Isus pomaže rastjerati sumnje. Dvojica učenika na putu u Emaus prepoznaju Ga kad za stolom uze kruh, zahvali, razlomi ga, pa im ga dade. Pristupa i apostolima koji, vidjevši Ga, shvatiše riječi Pisma o kojima im je govorio, kako Mesija mora trpjeti i treći dan uskrsnuti od mrtvih.

I mi danas na blagdan Uskrsa, dvije tisuće godina poslije, zapanjeni stojimo pred otvorenim i praznim Isusovim grobom. Za nas obične smrtnike grob je kraj zemaljskog života, sveto mjesto za miran vječni počinak raspadajućeg tijela. Ali grob u koji položiše Isusa nije zauvijek zarobio Njegovo mrtvo tijelo. Isusov grob mnogo toga objašnjava svima koji uz njega zastanu. Otvoren i prazan, on uzdiže Isusa iznad zemaljskog, uobičajenog i dokazuje nam Njegovu Božansku moć uskrsnuća. U praznom grobu ostade samo bijelo platno u koje je bilo omotano Njegovo mrtvo tijelo, kao dokaz kako je bio tu, i kako je s tog mjesta zauvijek otišao, kao ni jedan drugi zemaljski smrtnik.

Tek u uskrsno jutro nalazimo odgovor zašto je prolivena Isusova krv. Prazan grob nijemo svjedoči o prevelikoj Isusovoj  žrtvi i još većoj nagradi koju mu je Otac Nebeski dodijelio nakon smrti. Čudesno je uskrsnuo. Pozvan je u Božje Kraljevstvo. Sjedi s desna Ocu!

Tamo na Kalvariji, s onu stranu groba, ostadoše poniženja, uvrede, nečiste savjesti…

Da nije Božja volja, cijeli bi događaj završio Isusovom smrću. Sve bi tu stalo. Smrt sve briše, a spomen je kratak. Ali otvoren i prazan Isusov grob, na koji su naišle pobožne žene toga jutra, i nama danas zbori:

„Isus je uskrsnuo !“  „Isus je s onima koji u Njega vjeruju i koji Mu se mole.“

Nije li rekao učenicima:

„Ja sam s vama u sve vrijeme do svršetka svijeta.“ (Mt 28,20)

Zaista, imamo razloga uskliknuti: „SRETAN USKRS!!“

 

Vojna Krizmanić, prof.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh