ZAUVIJEK OKRUNJENA
HEP x Hrvatska RGB
sponzor alke semafor

Vojvodin prijem

Autor/ica
Objavljeno: 9 kolovoza, 2020
vojvodin prijem

Na vojvodinom prijemu u Alkarskim dvorima ove godine okupilo se stotinjak gostiju i uzvanika.

Na prijemu su bili predsjednik RH Zoran Milanović sa suprugom, predsjednik Sabora RH Gordan Jandroković sa suprugom, predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednici Vlade Ante Sanader i Tomo Medved na prijemu je bila i ministrica kulture Nina Obuljen Kožinek, veliki broj saborskih zastupnika i rektori Sveučilišta, predstavnici vojnih, crkvenih i civilnih institucija.

Program je počeo himnom koju je izvela klapa Sveti Juraj HRM.

Prigodnim govorom svim nazočnima obratio se predsjednik VAD dr. Stipe Jukić koji je podsjetio kako Sinjani, Cetinjani već preko tri stoljeća trče Alku kao spomen na slavnu bitku i pobjedu nad brojno nadmoćnijom Osmanlijskom silom 1715. godine uz zagovor Majke od milosti.

‘Alka je danas dragulj u u kruni hrvatske kulturne baštine, ali ne samo hrvatske nego i europske i svjetske. Stoga se zahvaljujem predsjedniku RH gos. Zoranu Milanoviću što je prihvatio pokroviteljstvo nad Sinjskom alkom. Zahvaljujem Vladi RH i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću zbog velike pomoći koju nam pružaju da ovaj kulturni biser RH brižno čuvamo, njegujemo i dalje razvijamo na ponos cijele Hrvatske. Iskoristio bih priliku da Vama svima čestitam neki dan proslavljenu veličanstveno vojno redarstvenu akciju Oluja i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Ovogodišnja Alka se održava u specifičnim uvjetima pandemije koronavirusa. Ne želeći prekidati višestoljetnu tradiciju , ali poštujući zahtjeve epidemiološke struke, Alka se ipak održava’, istaknuo je Jukić.

Alkarima je zaželio oko sokolovo i čvrstu desnicu, alkarskim momcima junačko držanje dostojno pradjedova uz zagovor Čudotvorne Gospe Sinjske.

vojvodin prijem
Print Friendly, PDF & Email

Na vrh