svabo

Vuk se spustio u Brnaze i Glavice

Autor/ica
Objavljeno: 24 studenoga, 2020

 

vuk brnaze

Facebook grupa Selo Glavice – Sinj objavila je dva videozapisa na kojima je, kako stoji u objavi, vuk snimljen u Brnazama i Donjim Glavicama kod Piketa, a informaciju su prenijeli i neki mediji.

U objavi na facebook grupi stoji i kako je tijekom zadnjih tjedana na području Donjih Glavica oko Piketa viđeno više vukova, koji se sve više spuštaju u naselja u potrazi za hranom.

https://www.facebook.com/100051804369807/videos/181244520279026/

https://www.facebook.com/100051804369807/videos/181273503609461/

Prvi video snimljen je jučer u Brnazama, a drugi prije desetak dana u Donjim Glavicama kod Piketa. Naslovna fotografija snimljena je ovoga ljeta kod Troglava u Sinjskom polju.

Pokušali smo saznati je li zaista riječ o vuku ili nekoj drugoj životinji. Predsjednik Lovačkog društva Sinj Ivica Maganić kazao nam je kako je vidio snimke te da je zaista riječ o vuku, ali je i dodao kako se vuk lako može zamijeniti s čagljem ili križancem vuka i psa.

‘Mi imamo sve češće dojave o vukovima u naseljima. Populacija vuka u našim krajevima posljednjih nekoliko godina je u porastu, a u potrazi za hranom vukovi se nerijetko spuštaju i u naseljena područja. Ovo što je na snimkama lako se može zamijeniti s čagljem ili križancem vuka i pasa. Nije sve šta se vidi po snimkama vuk, ali je važno upozoriti da se njihova populacija povećava’, kazao je Maganić.

Predsjednik LD Sinj Ivica Maganić istaknuo je da vuk nije opasan za građane te da ne napada ljude, ali je uputio i apel uoči svinjokolje.

‘S obzirom da sada ide svinjokolja, apeliram da se ostaci životinjskog otpada odlažu na propisan način. Događa se da se životinjski otpad baca svugdje, u blizini naselja, a vuk dolazi u potrazi za hranom i ne treba onda čuditi da dolazi u naseljena područja’, kaže Maganić.

vuk brnaze

Kontaktirali smo i Stipu Kokića, vještaka pri Državnoj upravi za zaštitu prirodne baštine, koji nam je kazao kako je i do njega došla informacija da je na području Piketa prije nekoliko dana viđen vuk. Prema njegovim riječima nema nikakvih materijalnih dokaza da je to što je snimljeno vuk.

‘To što je netko nešto vidio i snimio ne znači da je vidio vuka, jer su snimak i fotografija nejasni i ne može se sa sigurnošću reći je li zaista riječ o vuku. Na fotografiji može biti čagalj ili neki pas, kojeg je netko negdje ostavio i koji se sada vraća u naseljena područja’, kazao nam je Kokić.

S obzirom da su se povremeno vukovi pojavljivali u blizini naseljenih područja, osobito na Mojanci i u Turjacima, zanimalo nas je kolika je vjerojatnost da je ipak riječ o vuku.

‘Ako i jest vuk, to nije ništa neobično. Počele su aktivnosti lovaca, stanište vukova je narušeno i vukovi se u potrazi za mirom i sigurnošću spuštaju s planine. Sinjsko polje je koridor kojim se vukovi kreću s planine, preko Gljeva, Gale i Cetine do Mojanke. No, populacija vukova u Sinjskom polju je vrlo mala, zapravo postoji još jedan ili nijedan. Vukovi odrastaju u čoporu i dok je posljednji iz čopora živ kretat će se koridorom kojim su se kretali njegovi roditelji’, kazao nam je Kokić.

vuk brnaze

Fotografije koje smo dobili proslijedili smo i poznatom sinjskom prirodoslovcu Slavenu Kardošu koji nam je najprije rekao da na fotografijama nije vuk već čagalj. No, nakon nekog vremena ponovo nas je nazvao i rekao da je bolje promotrio fotografije i da je ipak riječ o vuku, koji za razliku od čaglja, ima dugi rep, koji se na jednoj fotografiji jasno vidi.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh