fruhwald

Zaključci sastanka o Mojanki

Autor/ica
Objavljeno: 13 rujna, 2021
mojanka

Kako smo i najavili, danas je u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja u Zagrebu održan sastanak na temu odlaganja komunalnog otpada na Mojanki. Ispred Ministarstva sastanku su nazočili državni tajnik Mile Horvat i ravnateljica Uprave za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom Anamarija Matak. Sinjsku stranu predstavljali su gradonačelnik Miro Bulj i direktorica Čistoće Cetinske krajine Ivana Živaljić.

Govoreći o zaključcima sastanka, gradonačelnik Bulj je za Hit radio kazao:

‘Zaključak je kratak, moj stav je jasan: niti jedna vrećica iz drugih jedinica lokalne samouprave izvan Cetinske krajine se više neće odložiti na Mojanki. Ići će se u novi plan, odnosno reviziju plana dinamike zatvaranja odlagališta’.

Gradonačelnik Bulj kazao je da je Sinju u interesu da se na našoj Mojanki izvede sanacija i da imamo svoj plan gospodarenja otpadom, od kompostane za koju u Gradu pripremaju projekt do sortirnice i svega što trebamo imati kako bi riješili svoj problem.

‘Neka drugi rješavaju svoje probleme a ne da nam iz Vrgorca dovoze smeće, 150 km u jednom i drugom smjeru – to nećemo dozvoliti. Ministarstvo po tom pitanju mora nešto poduzeti’.

Gradonačelnik dodaje kako je Sinj vrlo loš kad je riječ o gospodarenju otpadom, da se Mojanka mora sanirati i zbog ljudi koji žive u blizini, a poglavito zbog lošeg vođenja projekta Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici.

‘Prethodna vlast je potpisala nekakav aneks koji mene osobno ne zanima. Nikoga narod nije izabrao da preuzima bilo čije smeće. Nama je bitno da zajedno s Ministarstvom i ostalim nadležnim fondovima saniramo Mojanku i da što prije gospodarimo otpadom onako kako bi trebalo, a ne da smo na 2% odvajanja otpadom – i to je sramota’.

Miro Bulj je spomenuo još neke teme koje su dotaknute na sastanku:

‘Vodili smo i razgovore o pitanjima zaštite okoliša na našem području, o pitanju Poljakove grede, drugim rudokopima koje imamo, koji su nam i dalje rak-rana. To ćemo kao Grad riješiti i izbrisati iz svojih prostornih planova’.

 

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh