ZAUVIJEK OKRUNJENA
HEP x Hrvatska RGB
sponzor alke semafor

Zaljubljenost Sinjana u puhačku glazbu

Autor/ica
Objavljeno: 27 travnja, 2021
kuletin alkari

Piše: Fra Jozo Župić

Pripremajući se za simpozij o Josipu Kuletinu sve više uviđam da je svaka crtica vezana za Sinj i Gradsku glazbu Sinj, dragocjena. Da alkari nisu bili u srcu Josipa Kuletina, sigurno im ne bi skladao koračnicu. Meni je dragocjen isječak iz knjige prof. Velimira Borkovića koji u knjizi o 150. obljetnici Gradske glazbe Sinj napisa:

‘Sinjani svih generacija zaljubljenici su upravo puhačke glazbe. Rijetko je koja javna manifestacija sredinom prošlog stoljeća bila posjećenija od nastupa Gradske glazbe. To je vrijeme mog dječaštva kada sam s brojnom dječurlijom marširao prateći glazbu sinjskim ulicama. Dobro se sjećam kad su glazbari zajedno s alkarima stupali i bili posipani cvijećem, a s otvorenih prozora im radosno domahivali građani. I danas glazbari svirajući marširaju ulicama, ali ih više ne prati dječurlija, ne zato što je nestalo interesa za glazbu, nestalo je dječurlije (i to nam u Sinju najviše manjka).’

Pregledavajući portal Gradske glazbe Sinj odslušah koračnicu Sinjski alkari koju su glazbari spontano odsvirali sjedeći na palkama alkarskog trkališta. U prigodi spomendana sv. Cecilije 22. studenoga 2020. glazbari poručiše:

‘Danas je spomendan svete Cecilije, dan kada je svake godine Gradska glazba Sinj prigodnim koncertom obilježavala blagdan svoje zaštitnice. Nažalost, zbog svima nama znane situacije sa koronom, ove godine zaljubljenici u glazbu ostat će zakinuti za koračnice i skladbe naše glazbe.’

Ali vjerujte, koliko god vama nedostaju zvuci glazbe, toliko nama glazbarima nedostaje vaš pljesak podrške i onaj osjećaj sviranja preko pijace.
Uz želju da će ovo sve brzo proći, i da ćemo uskoro svirati budnice ulicama našega grada, nitko nam ne može oduzeti melodiju svima nam znane koračnice Sinjski Alkari.
Prigodom predstavljanja knjige Josipa Kuletina –  Sinjski alkari i druge skladbe u klaustru samostana Čudotvorne Gospe Sinjske 2020. godine, glazbari su oduševljeno svirali koračnicu Sinjski alkari. Nadamo se da će to ponoviti i na simpoziju o Josipu Kuletinu 17. 6. 2021.

Počašćeni smo odazivom na simpozij Dr. Zdenke Weber, promovirane muzikologinje i opunomoćene ministrice u mirovini, koja će izložiti svoju temu Limene glazbe, puhački orkestri i njihova uloga u gradskom životu.
U svom dopisu mi piše:

‘Limene glazbe su stara pojava, takvi orkestri imaju dugu povijest, pa mislim da ne bi bilo suvišno i o toj temi nešto reći…Moj prijedlog za prilog na skupu je samo u smislu toga da prikažem rad gradskih glazbi kao tradicije amaterskog muziciranja u limenim puhačkim orkestrima u kojima se, dakako može naći i profesionalnih glazbenika. Dakako da ću govoriti također o Josipu Kuletinu.’

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh