trilj
vrlika
baner donlic

Zanemarili su potpise 8 tisuća građana

Autor/ica
Objavljeno: 19 kolovoza, 2016
prosvjed_brnaze02

Predstavnici mještana Brnaza, Turjaka i Košuta uputili su dopis kojim žele izvijestiti javnost o posljednjim događanjima vezanim uz problem rješavanja zagađenosti prvog lateralnog kanala. 

‘Kao što Vam je poznato, nakon prikupljanja peticije i upućivanja iste 22.04.2016. nadležnima za rješavanje navedenog problema, poduzeto je niz aktivnosti, kojima ste većinom i sami bili svjedoci, ali koji na žalost nisu rezultirali niti približno rješavanju problema. 

Dva mjeseca od predavanja peticije, nakon inzistiranja mještana i gradonačelnice Križanac, 28.06.2016. održan sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda u gradskoj vijećnici grada Sinja. 

Dana 30.07.2016. održan je mirni prosvjed mještana Brnaza, Turjaka i Košuta na kojem je sudjelovao i gosp. Miro Bulj koji je tada rekao da je zvao ministra Dobrovića te da je ministar Dobrović obećao da će dati nalog Hrvatskim vodama da privremeno riješe problem puštanjem čiste vode u kanal ‘bez obzira na cijenu jer je najveća cijena ugroženo zdravlje ljudi ovdje’. 

Dana 04.08.2016. predstavnike mještana primio je župan Zlatko Ževrnja, koji je obećao podršku Županije u rješavanju problema. 

Kod pročistača otpadnih voda 09.08.2016. održan je sastanak kojem su uz predstavnike mještana nazočili predstavnici Hrvatskih voda Tina Runjić Ćuk i Ivo Hrste, dožupan Ante Šošić, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac, pročelnica Ankica Panza te predstavnik Vodovoda i odvodnje Cetinske krajine Mario Vukasović, na kojem je izričito kazano kako bi se do petka 12.08.2016. konačno trebalo pokrenuti nešto vezano uz dovođenje svježe vode direktno na pročistaču putem hidranata, a na desnom lateralnom kanalu putem pumpe koja će se dostaviti kroz 2-3 dana i za čiji će rad Grad Sinj zadužiti djelatnike Čistoće, kako bi se barem djelomice premostili problem vezani za prvi lateralni kanal. 

NAKON SVEGA TOGA MJEŠTANI BRNAZA, TURJAKA I KOŠUTA DOBILI SU JEDNO VELIKO NIŠTA. 

Posljednjim očitovanjem iz Hrvatskih voda definitivno je odbačena mogućnost dovođenja pumpi, Grad Sinj ne upušta svježu vodu direktno na pročistač, načelnici susjednih općina (Trilj, Dicmo, Hrvace, Otok) ne pokazuju interes za pomoć, ministri, župani, zastupnici, djelatnici javnih poduzeća i svi koji imaju mogućnost pridonijeti rješavanju problema ZANEMARILI su potpise (pozive upomoć) 8.000 građana koji samo žele da u 21. stoljeću ne budu žrtvom otrovnih toksina iz otvorene kanalizacije.’

Predstavnici mještana Brnaza, Turjaka i Košuta Mladen Jagnjić, Dujo Maleš i Ante Bakić

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh