ZAUVIJEK OKRUNJENA
HEP x Hrvatska RGB
sponzor alke semafor

‘Zavodnici’ u Alkarskim dvorima

Autor/ica
Objavljeno: 19 srpnja, 2021
zavodnici

U okviru manifestacije ‘Dani Alke i Velike Gospe 2021.’ sutra, 20. srpnja u Alkarskim dvorima bit će izvedena predstava ‘Zavodnici’, Kazališne družine ‘Ritam igre’ iz Splita.

Kazališna družina Ritam Igre osnovana je krajem 2018.godine od diplomiranih studenata glume Umjetničke akademije u Splitu. Funkciju osnivača i umjetničkog voditelja obnaša magistar glume i farmacije, te od strane Republike Hrvatske priznati samostalni umjetnik Ivan Baranović.

‘Kroz nekoliko generacija UMAS je izbacio 40-ak diplomiranih glumaca, a velika većina od njih nema priliku niti za stalno zaposlenje u institucionalnim kazalištima niti imaju priliku konstantnim igranjem usavršavati na akademiji naučene tajne glumačkog zanata. Zbog svega navedenog Split i Splitsko-dalmatinska županija vape za novim nezavisnim kazališnim družinama koje bi trebale pokrenuti val kulture i umjetnosti kako u Splitu tako i cijeloj Splitsko-dalmatinskoj županiji. Na valu kreativnog optimizma i kazališnog entuzijazma pokrenuta je naša nezavisna umjetnička organizacija koja se tokom djelovanja povezala i surađuje sa nizom drugih kulturnih ustanova, nezavisnih organizacija (Omiš, Imotski, Solin), te stručnih suradnika diljem Splitsko-dalmatinske županije. Imamo dobru suradnju i sa Hrvatskim kulturnim centrom u Beogradu koji su nam spremni pomoći ako se ukaže prilika za neko naše gostovanje u Beogradu i izvedbu za naše Hrvate u Srbiji. Također smatramo kako umjetnost mora biti za ljude i s ljudima te stoga ne zaziremo od interdisciplinarne suradnje kako bi se približili našoj publici te ju tim načinom uzročno posljedično razvijali. Gluma može imati svoju primjenu i na području terapije i samosvještavanja, zdravlja, baštinskog turizma i slično te su to sve područja koja imamo namjeru razvijati i biti otvoreni za suradnju te otvoreni za rad s ljudima različitih svjetonazora’, ističe Baranović.

U sklopu svog repertoara ‘Ritam igre’ ima tri gotove predstave – ‘Roko i Cicibela’ s kojom su nastupili prije dvije godine na Kamičku, ‘Zavodnici’ i ‘Ženici’.

zavodnici

Predstava ‘Zavodnici’ koju će sutra izvesti pred sinjskom publikom nastala je kao koprodukcija Gradskog kazališta ‘Mali princ’ iz Omiša i Kazališne družine ‘Ritam igre’.

‘U središtu pozornosti je ministar koji tragajući za izgubljenom ljubavnom strašću pribjegava razno-raznim fantastičnim igrama i utjelovljuje različite likove poput Tarzana, rock zvijezde ili perača prozora, a sve da bi probudio erotski duh iz boce ili davno pokopanu bračnu strast. To je tipična strastvena i duhovita analiza ustaljenosti bračnih rituala u kojima njihovi protagonisti uzaludno pokušavaju iznova prepoznati strast. Komedija obiluje finim iznijansiranim situacijama zablude i naglih, smiješnih, začuđujućih obrata (od ministra do Tarzana) koji se razrješuju na neočekivani način i publiku drže u neizvjesnosti do samog kraja. Njihov etablirani malograđanski dnevni raspored, licemjerna uvažavanja prava na javnu i tajnu privatnost i ustrajavanje na paralelnim životima funkcioniraju sve do trenutka kada se iscrpe razlozi, prepozna nemoć i izgube elementarni motivi. Možda će se njihova iscrpljena i potrošena bračna strast i data vjera, ponovno oživljena, prepoznati kao istinska ljubav uz mnogo, mnogo smijeha’, kaže nam Baranović.

Sinjska publika u predstavi će moći uživati sutra od 21 sat u Alkarskim dvorima, uz poštivanje epidemioloških mjera.

zavodnici
Print Friendly, PDF & Email

Na vrh