tramax

Završen Međunarodni znanstveni skup na temu migracija tradicijske glazbe, maškara i održivog razvoja

Autor/ica
Objavljeno: 21 travnja, 2018
P1590252

Prigodnim programom jučer je na Gljevu završen petodnevni Međunarodni znanstveni skup na temu migracija tradicijske glazbe, maškara i održivog razvoja, kojeg je organizirao Institut za etnologiju i folkloristiku.

Pokrovitelj manifestacije bio je Grad Sinj, a domaćin Viteško alkarsko društvo. Na ovom skupu sudjelovalo je 60-ak znanstvenika iz raznih zemalja Europe, Amerike i Australije. Po dolasku u ovo pitomo podkamešničko selo goste je dočekala prava domaća spiza iz zemana. Vrijedni članovi KUD-a Cetina i članice Prvog klastera žena poduzetnica pripremili su arambaše, kruh ispod peke, pršut, sir, uštipke i domaće kapljice rujnog vina.

Nakon blagovanja uslijedio je uistinu reprezentativni program. U selima podno planine Kamešnice već stoljećima na neobičan način pokazuju se šarene, bučne, raskošne i šaljive maškare. Prikazali su čuveni Didi s Kamešnice okupljenim gostima, ali i brojnim posjetiteljima iz Cetinskog kraja, kako se izvode pokladni običaji. Bučni didi sa zvonima, svati na starinski način i čuvena rera oduševili su sve one koji su se u toplo poslijepodne našli na prostoru ispred gljevačke škole.

Cetinska krajina oduvijek je bila prepoznatljiva po svojoj etno baštini. Na najbolji način tu činjenicu prikazali su članovi HKUD ‘Peruća’ iz Hrvaca. Mladi Hrvatačani u svojim narodnim nošnjama izveli su Cetinsko kolo, koje je jedinstveno po tome što se nizvodi se bez ikakve glazbene pratnje, a ponekad plesače prate reraška skupina ili diplari.

Iz naraštaja u naraštaj prenose se u Cetinskoj krajini zvuci stare rere, koja se pjeva punim glasom, gdje jedan pjevač vodi pjesmu dok ga drugi prate, odnosno reraju. Kako to u praksi izgleda najbolje su prikazali muški i ženski pivači rere s Gljeva. Na opće zadovoljstvo i iznenađenje sviju, gosti su uzvratili s nekoliko odlično izvedenih rera i pučkih napjeva. Naime, studentice Muzičke akademije iz Zagreba koje se okupljaju u ansamblu Harmonija disonance pod vodstvom etnomuzikologa dr. sc. Joška Ćalete oduševile su svojim nastupom. Dodajmo kako će mlade studentice danas u 15 sati prigodni program imati na poznatoj Lokvi u Vrpolju,, a navečer koncert u dugopoljskoj crkvi.

Na kraju ovog uistinu značajnog Međunarodnog znanstvenog skupa okupljenima su se obratili gradonačelnica Sinja Kristina Križanac i jedan od organizatora ovih događanja dr. sc. Tvrtko Zebec, znanstveni savjetnik na institutu za folkloristiku.

‘Dojmovi su odlični, posebno ovog završnog dana na Gljevu. Ovo je po prvi puta da Sinj može ugostiti ovakav skup znanstvenika, vjerujem kako su se ovdje ugodno osjećali i kako će puni pozitivnih dojmova otići u svoje zemlje. Nama ostaje nada kako će se ponovno vratiti i organizirati ovakve i slične manifestacije. Mislim kako smo im pokazali na najbolji mogući način svu raskoš naše kulturne baštine’, istaknula je gradonačelnica Kristina Križanac.

Dr. sc. Tvrtko Zebec kazao je kako su znali što ih čeka u Cetinskoj krajini te kako nisu pogriješili kada su skup organizirali u ovom gostoljubivom kraju.

‘Svi smo ushićeni, predivno je bilo svih ovih dana. Uspjeli smo istraživačima etnobaštine iz cijelog svijeta na primjeru sinjskog kraja pokazati našu povijest i kulturu. Muzej Sinjske alke ostavio je na njih izuzetan dojam, sada na Gljevu ovi fantastični Didi s Kamešnice, Cetinsko kolo, domaća tradicionalna hrana, klapsko i pučko pjevanje… Uistinu nemamo riječi, sve čestitke domaćinima na prijemu i prezentaciji’, kazao je Zebec.

I dok se lagano bura spuštala s Kamešnice na Gljev, svoja razmišljanja o svemu onome što se događalo u ovih šest dana sabrao je koordinator ovog znanstvenog skupa, Sinjanin sa zagrebačkom adresom Goran Ugrin.

‘Prezadovoljni smo svi, a posebno sudionici skupa koji su došli iz drugih zemalja. Dovoljno je bilo vidjeti njihova lica, oni su bili iznenađeni i oduševljeni kada su didi zaplesali u ovim mišinama i sa zvonima, pa Cetinsko ili nijemo kolo, rera i sve što je ovdje pripremljeno. Odluka Instituta za folkloristiku da na sinjskom području organizira ovaj veliki skup pokazala se ispravnom. Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji ovog velikog događaja’, kazao je na kraju Goran Ugrin.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh